02-04-08

In de kijker: Obi-Wan zou vandaag 94 jaar worden

Naast onze webpoll zal er nog een nieuwe rubriek toegevoegd worden aan deze blog. Iedere week zal een acteur/film/scene/gebeurtenis besproken worden. De eerste acteur in de kijker is Alec Guinness. Guinness zal bij de meesten bekend zijn voor zijn rol van Obi-Wan Kenobi in de eerste Star Wars-trilogie, maar Guinness deed veel meer dan dat. Guinness zou vandaag 94 jaar geworden zijn en naar aanleiding daarvan zetten we hem in de kijker. Guinness stierf echter in 2000 ten gevolge van leverkanker.

Sir Alec Guinness werd geboren op 2 april 1914 en was een zeer geliefd Brits acteur. Hij speelde in verscheidene films, waaronder klassiekers als The Bridge on the River Kwai en Star Wars.

Alec-Guinness-PostersGuinness was in zijn jeugd actief als schrijver in de reclamewereld. Hierdoor kon hij geld sparen om te studeren aan de Fay Compton School of Acting. De toen succesvolle acteur John Gielgud ontdekte hem en bood hem in 1934 twee toneelrollen aan in Hamlet. In 1936 sloot Guinness zich aan bij het theatergezelschap 'Gielguds Old Vic Company', dat speelde in het bekende Old Vic theater. In 1936 trouwde hij ook met de kunstenares, toneelschrijfster en actrice Merula Salaman. Met haar kreeg hij in 1940 een zoon, Matthew.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Guinnes in dienst bij de Koninklijke Zeemacht, waardoor zijn acteer-carrière op non-actief werd gezet. Na de oorlog vatte hij het acteren meteen weer aan en kreeg hij zelfs een filmrol aangeboden (zijn tweede filmrol, want in 1934 had hij al een klein rolletje in de film Evensong). Het was de Britse regisseur David Lean die Guinness contacteerde. Hij had Guinness ontedekt toen die in het toneelstuk Great Expectations speelde. Lean was zodanig onder de indruk dat hij Guinness dezelfde rol aanbood, maar dan voor de filmbewerking van Great Expectations in 1948. Twee jaar later brak hij door in opnieuw een film van Lean. Ditmaal speelde hij de rol van Fagin in Oliver Twist, naar een boek van Dickens.

In 1949 werd Guinness ook internationaal bekend met de film Kind Hearts and Coronets, waarin hij maar liefst acht verschillende rollen speelde. Ook was hij te zien in andere komedies, zoals in The Lavender Hill Mob (1951), The Man in the White Suit (ook '51) en The Ladykillers (1955). Voor zijn rol in The Lavender Hill Mob werd Guinness genomineerd voor de Oscar voor Beste Acteur.Alec_Guinness

In 1954 speelde hij in de film The Detective een priester. Tijdens de opnames van deze film leefde hij zich zodanig in zijn rol in dat hij zich bekeerde tot het Rooms-Katholicisme. Dit geloof zou hij gedurende zijn hele leven trouw blijven.

In 1957 keerde hij weer terug naar de regisseur waarbij hij zijn filmcarrière begon, David Lean. Dit was een goede zet van Guinness, want hij won zowel een Golden Globe als een Oscar voor Beste Acteur, voor zijn rol in de film The Bridge on the River Kwai. Het jaar daarop was hij opnieuw genomineerd voor een Oscar, ditmaal voor Bste Script voor de film The Horse's Mouth.

In de jaren zestig speelde hij in een groot aantal films, maar hij viel het meest op in enkele grote films van Lean; als Prins Feisal in Lawrence of Arabia en de broer van Dr. Zhivago uit de gelijknamige film uit 1965. Hij speelde ook Adolf Hitler in de film Hitler: the last ten days.

 

In 1977 bereikte Guinness een heel ander publiek, door zijn rol als Obi-Wan Kenobi in de succesvolle Star Wars-trilogie van George Lucas. Ook voor deze rol kreeg hij een Oscarnominatie, maar Guinness maakte er geen geheim van dat hij een hekel had aan deze rol. 

obi-wan460

In de jaren tachtig was hij vooral op televisie te zien. Zijn meest opvallende was die van van geheim agent George Smiley in twee televisie-verfilmingen van twee romans van John LeCarré, Tinker, Tailor, Soldier, Spy en Smiley's People. In 1988 kreeg hij een Oscarnominatie voor de film Little Dorrit, één van zijn laatste films.

Guinness300

In 1980 kreeg Guinness een ere-Oscar voor zijn carrière. In 1955 werd hij benoemd tot Commander in de Order of the British Empire (CBE) voor zijn bijdrage aan de kunsten en in 1959 werd hij geslagen tot Knight Bachelor. In 1994 werd hij ook opgenomen in de Order of the Companions of Honour.

Guinness stierf op 5 augustus 2000 aan leverkanker. Hij is 86 jaar oud geworden.

Een aantal films waarin Guinness speelde:

Bron: Wikipedia, Imdb.com

16:29 Gepost door SD in In de Kijker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alec guinness |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.