08-04-08

In de kijker: Merlina uit op DVD

Morgen ligt de dvd van de jeugdserie Merlina in de winkelrekken. Naar aanleiding daarvan zetten we de serie en haar acteurs deze week in de kijker.

merlinaVoor de iets oudere generatie is Merlina puur jeugdsentiment, maar ook de jongeren kennen deze serie nog. De serie werd verschillende keren herhaald op Ketnet en blijft leuk om naar te kijken. In totaal verschenen er 95 afleveringen van de serie. De regie werd verzorgd door Guy Lavigne en de reeks werd geschreven door Dick Durver. Deze twee werkten later ook mee aan die andere jeugdseries Postbus X en Interflix. Opvallend is dat al deze series zich afspelen in de stad Ravenburg. Ook een aantal acteurs keren terug in de drie series. Merlina werd uitgezonden van het begin tot het eind van de jaren '80 op de toenmalige BRT (nu VRT).

Merlina draait rond het detectivebureau Merlina waarvan Marie Ann Meerschaut de leiding heeft. Haar codenaam op kantoor is Merlina omdat zij zich intresseert voor magie en in het bijzonder voor de tovenaar Merlijn. Buiten het kantoor is haar codenaam Tweeling omdat ze een dubbel leven leidt: ze is én detective én advocate. Het nichtje van Marie An, Ann Meerschaut, werkt ook voor het detectivebureau. Haar codenaam is Boogschutter. Dan is er ook nog Polycarpus Fernandus Augustus Tack of kortweg Pol. Hij was een matroos die geen werk vond en toevallig bij Merlina terecht kwam. Zijn codenaam is Waterman. Naast de detectives is er ook nog de verstrooide uitvinder Napoleon. Hij vindt een heleboel gadgets uit, waarvan de Parafix de bekendste is. Zijn codenaam is Weegschaal.

merlina_01De grote vijand van Merlina is de mysterieuze Sardonis. Niemand weet hoe Sardonis eruit ziet, omdat hij altijd een wit masker draagt. Sardonis is de leider van een geheime misdaadorganisatie die in de hele wereld door de politie gezocht wordt. Sardonis laat zijn vuile werk echter altijd opknappen door zijn handlangers, die niet de grootste breinen zijn en het dan ook altijd verprutsen. 

Een goeie vriend van Merlina is adjunct-politiecommissaris Medar Stapel. Stapel schept graag op over zichzelf, wat voor heel wat humoristische toestanden zorgt. Stapel laat dan ook vaak de handlangers van Sardonis ontsnappen, waarop hij vervolgens zegt "Ik zal ze allemaal tegelijk oppakken".  Gelukkig zijn Pol en Ann, de twee speurneuzen, er om zich bezig te houden met de bende van Sardonis. De uitvindingen van Napoleon zijn hierbij een grote hulp.

Een aantal uitvindingen van Napoleon:

merlina_05Evarist de Computer: de computer van Napoleon die letterlijk een antwoord heeft op alle moeilijke vragen. Opgevolgd door Evarist II, een echte robot die kan lopen en praten.
De Parafix: een paraplu waarmee mensen kunnen worden bevroren. Vooraleer men terug normaal kan bewegen moet men eerst ontdooien.
Stopverf: een speciaal type verf dat - als je hem aanbrengt op de grond - een onzichtbare muur doet verschijnen.
De X-bril: bril waarmee je röntgenbeelden kan zien.
De prikring: een ring met een stekeltje aan de kant van de handpalm. Wanneer er handen worden geschud prikt deze ring in de hand van de andere en brengt zo een gifstof in het lichaam van de vijand in.

De personages op een rij:

merlina_07

Meester Marie-Ann 'Merlina' Meerschaut (gespeeld door Lea Couzin): leidt het detectivebureau en neemt alle beslissingen. Vanop haar kantoor kan ze met de teamleden communiceren. Haar codenaam is Tweeling. Napoleon (gespeeld door Jan Reussens): draagt bijna altijd een witte stofjas. Zijn slagzin is "Alles is tiptop in orde" Zijn codenaam is Weegschaal.
Polycarpus Fernandus Augustus 'Pol' Tack (gespeeld door Paul Ricour): rijdt rond in een rode Mini met grote witte stippen. Tijdens opdrachten gebruikt hij zijn schuilnaam Waterman. Zijn bekendste zin is dan ook "Waterman roept Merlina". Al kregen we ook vaak "akkerdjie akkerdjie" uit zijn mond te horen.
Ann De Schrandere (gespeeld door Mieke Bouve): voert samen met Pol opdrachten uit. Haar favoriete bezigheid is samen met Pol het spel Stratego te spelen, waarin ze hem keer op keer verslaat. Haar codenaam is Boogschutter.
Sardonis (gespeeld door Raf Reymen): Het misdadige brein wiens plannen mislukken door toedoen van Merlina & co. Rekent op de hulp van zijn hulpjes, Sardonianen genaamd.
Adjunct-commissaris Medar Stapel (gespeeld door Jan Moonen): de adjunct-politiecommissaris van Ravenburg. Wil graag zelf de zaken oplossen, maar heeft daarbij veelal de hulp nodig van het team Merlina.
Renaat Vandenkapblok (gespeeld door Frans Van Der Aa): dichter van beroep. Hij roept in een bepaalde aflevering de hulp van Merlina in en wordt zo een vriend des huizes.
Odilon Boeikens (gespeeld door Ronny Waterschoot): is ook detective van beroep, maar eerder van de onhandige soort. Hij heeft zijn eigen detectivebureau (FLOEPI - Firma voor Legale Opsporingen En Politionele Inlichtingen), maar moet voor het oplossen van een zaak steeds beroep doen op de hulp van Merlina. Hij loopt steeds gekleed in een geruite Sherlock Holmes-outfit.

De acteurs:

leacouzinLea Couzin (Merlina): werd geboren op 17 oktober 1934 en is nog steeds te zien op televisie. Nu is ze bekender als het personage Marie-Paule Vertongen in de serie FC De Kampioenen, waar ze de moeder van Markske speelt. Ze speelde ook vaak kleinere bijrollen; zo verscheen ze in Aspe, Zone Stad, Windkracht 10, Verschoten en zoon en De Collega's. Lea Couzin is niet enkel actrice, maar ze is soms ook actief als zangeres. Samen met Jan Reussens (Napoleon in Merlina) trad ze bijvoorbeeld op in het pretpark Bobbejaanland. Ze brengt vooral kleinkunst- en cabaretnummers.

merlina_10Jan Reussens (Napoleon): werd geboren op 18 november 1918 en stierf op 9 maart 1991. Reussens was een bekend Vlaams acteur die in heel wat bekende series meespeelde. Hij speelde in Schipper naast Mathilde, Wij, heren van Zichem, Axel Nort, De Paradijsvogels, Kapitein Zeppos, Johan en de Alverman, Fabian van Fallada en Slisse & Cesar. Hij speelde ook mee in de films Pallieter en Brussels by Night. De rol van Napoleon was zijn laatste televisieoptreden.

paul_klPaul Ricour (Pol Tack): Paul Ricour speelde de rol van Pol Tack in maar liefst 4 series. In De Opkopers was Pol een matroos die daarna aan de slag gaat als detective in Merlina. Na zijn detectivecarrière gaat hij aan de slag als journalist in Postbus X en uiteindelijk opent hij een café in Interflix. Met de rol van Pol Tack werd Ricour bekend bij het Vlaamse publiek. Nadien was hij niet veel meer te zien als acteur. Hij speelde nog bijrolletjes in FC De Kampioenen en Spoed. Hij werkte ook mee aan een aantal afleveringen van Flikken als producer.

 

miekeMieke Bouve (Ann): werd geboren op 5 augustus 1961. Mieke Bouve speelde na Merlina in vele Vlaamse televisieseries. Vandaag is ze te zien als politieinspecteur in de serie Familie. Ook werd ze bekend als de slechte Camilla in Wittekerke en als Marie-France in Spring. Ze was ook te zien in Thuis en verscheen in De Wet volgens Milo, Witse, FC De Kampioenen, Heterdaad, Niet voor Publicatie en Alfa Papa Tango. Onlangs was zij nog te zien in de film Man zkt. vrouw.

anton_tcm7-44422Anton Cogen (de verteller): Cogen verzorgde de stem van de verteller van de serie Merlina. Momenteel speelt Cogen de rol van Commissaris Migraine in Mega Mindy. Cogen werd bekend om zijn kenmerkend zware stem en verscheen als acteur in heel wat series. Hij beschikt dan ook over een mooi palmares. Een aantal series waarin hij speelde zijn: De ParadijsvogelsLangs De Kade, De bossen van Vlaanderen, RIP, Heterdaad, FC De Kampioenen, Thuis, Recht op recht, Stille Waters en Wittekerke. Ook speelde hij mee in de film De Witte.  

commissaris_stapelJan Moonen (adjunct-commissaris Stapel): werd geboren op 18 januari 1925 en overleed op 2 augustus 1999. Moonen speelde het personage Stapel zowel in Merlina als in Postbus X. In postbus X was hij echter wel gepromoveerd tot commissaris. Moonen speelde zijn laatste rol in de vlaamse tv-verfilming van Romeo en Julia. Een blik op zijn palmares: Kapitein Zeppos, Zaman, Springen, Paniekzaaiers, Het Pleintje, Gaston & Leo in Hong Kong.

sardonisRaf Reymen (Sardonis): geboren op 21 januari 1926 en gestorven op 18 augustus 1990. Zijn gezicht hebben we echter nooit gezien in de serie, aangezien hij steeds verborgen was achter zijn witte masker. Reymen speelde ook nog in Het Gezin van Paemel, Springen en Het Pleintje.

 

van der aaFrans Van Der Aa (Vandenkapblok): Voor Van Der Aa was zijn rol in Merlina zijn grote doorbraak op televisie. Sindsdien speelt hij in heel wat jeugdprogramma's. Hij speelde zwarte Pïet in Dag Sinterklaas, en is vandaag nog te zien in W817 en En daarmee Basta. Hij was ook te zien in De Kotmadam, Kulderzipken, Buiten de Zone, FC De KampioenenHeterdaad, Windkracht 10, Flikken, Sedes & Belli, Team Spirit-de serie, Aspe, Witse en Halleluja!.

RonnyKRonny Waterschoot (Boeikens): Waterschoot speelde in heel wat series en vlaamse films. De meesten kennen hem nog als Didier De Kunst in Familie. Nu werkt hij mee achter de schermen van Familie als regisseur, maar af en toe doet hij nog wel een bijrolletje; zoals in Mega Mindy, Zone Stad, Matroesjka's en Spoed. Waterschoot speelde in bekende series als Kapitein Zeppos, Fabian van Fallada, Keromar, Het Park, Niet voor publikatie en Familie. Daarnaast was hij ook te zien in films als Brussels by NIght, Het Gezin van Paemel, Boerenpsalm en De Leeuw van Vlaanderen.

Bronnen: Wikipedia, Imdb, http://ravenburgsepost.be/, http://users.skynet.be/Timo/jeugdsentiment/series/merlina...

21:06 Gepost door SD in In de Kijker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: merlina |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.