17-04-08

In De Kijker: Ann Petersen

petersenVandaag zetten we Ann Petersen, één van België's beste actrices, in de kijker. Ann Petersen overleed 5 jaar geleden en was toen nog zeer populair als actrice. 

Annie (Ann) Petersen (22 juni 1927 – 11 december 2003) begon haar carrière in 1960 bij het Nederlandse Kamertoneel. Ze was de dertig al voorbij toen ze in de theaterwereld stapte en begon onder aan de ladder. Gedurende dertig jaar heeft ze deel uitgemaakt van het K.V.S.-gezelschap en speelde ze zowel dramatische rollen als komedie. Nadien werd ze freelancer, vertolkte monologen en speelde mee in populaire televisieseries.

Als kind van zes stond Ann Petersen reeds op de planken van het amateurtoneel maar dacht er niet aan er haar beroep van te maken. Zij volgde normaalschool te Laken en wou lerares wiskunde en wetenschappen worden. De oorlog besliste er anders over en na de bevrijding ging ze in de ouderlijke fotostudio te Wuustwezel werken. Toen een bijhuis werd opgericht te Hoogstraten kreeg zij er de leiding van. Ze specialiseerde zich in het retoucheren van foto's, studiofotografie en huwelijksreportages. Intussen was ze gehuwd.

Petersen2Na 12 jaar strandde haar huwelijk en de scheiding bracht een keerpunt in haar leven. Ze verliet de fotografie en koos resoluut voor het theater. Haar loopbaan begon met figuratie bij de K.N.S.. Na een cursus bij het Atelier van Dramatische Kunst kon ze aan de slag bij de K.V.S. te Brussel waar ze dertig jaar bleef acteren. Dat ze geen conservatorium gelopen heeft, beschouwt ze niet als een gemis. Ze bestempelt zichzelf eerder als een doener, vindt dat acteren een "gave" is en heeft een hekel aan misplaatst snobisme en geleerde uitspraken over het vak.

Na dertig jaar acteren bij het K.V.S.-gezelschap stapte ze eruit om een solocarrière te beginnen. Ze was toen 63 jaar. Zij vond dat steeds meer de nadruk werd gelegd op tekstontleding en dat lag haar niet. Na haar K.V.S.-periode stortte ze zich op monologen zoals " Het massagesalon", "Reis naar Rome", "Naakt voor de spiegel" en " Vrouwencarrousel".

pauline1Aangezien ze reeds dertig was toen ze in het theater stapte, heeft ze nooit jongemeisjesrollen gespeeld. Maar dat stoorde haar allerminst. Het liefst speelde ze karakterrollen. Haar schitterende vertolking van Paulette in de dramatische langspeelfilm "Pauline en Paulette" van Lieven Debrauwer deed haar delen in de prijzenregen die de film te beurt viel. Zo kreeg  ze in december 2002 een Fonske van het tijdschrift "Film & Televisie" en Vlaams Filmmuseum.

jeannineBij de kleinsten werd ze bekend als "mevrouw Jeannine" van de Belgische kinderserie Samson en Gert, die ook in Nederland op de televisie is. Maar voor de ouderen was ze al veel langer bekend. Ze speelde onder meer in de films Mira, Home Sweet Home, Hector, Koko Flanel, Het sacrament, Manneken Pis en Pauline & Paulette, een film die 17 internationale prijzen in de wacht sleepte. Voor haar rol in Pauline & Paulette, kreeg ze de prijs voor Beste Actrice op het filmfestival van Pescare in Italië.

Ze speelde ook in vrijwel alle reeksen op de Vlaamse openbare omroep. Haar allereerste rol in een langspeelfim had ze als secretaresse in de cultfilm 'Café zonder bier' uit 1962, met Bobbejaan Schoepen in de hoofdrol. Ze speelde onder meer in Slisse & Cesar, Wij, Heren van Zichem en voor de jeugd: Kapitein Zeppos en Keromar. Ze was ook te zien in series als De Paradijsvogels en Het verdriet van België. Sinds 1996 tot aan haar dood speelde ze de rol van Florke 'ons moe) in de bekende soap Thuis.

Ook in Nederland speelde Ann Petersen in diverse televisie-series. Zo was ze te zien in In voor- en tegenspoed van de Vara en in de Veronica-serie In de Vlaamsche pot.

Zij speelde in totaal in twaalf langspeelfilms en was dertig jaar lang verbonden aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg.

thuisOp 12 december 2003 werd Ann Petersen dood aangetroffen in haar woning te Opwijk. Haar overlijden kwam onverwachts, want ze was begin die maand nog te gast in het TV1-programma tv.gasten. Achteraf bleek dat Ann Petersen het moeilijk had met haar suikerziekte. Thuis-Collega Marleen Merckx zei het volgende: “Ann had suikerziekte, maar zondigde constant tegen haar dieet. Ze vrat zich vol met suikerrijke troep. Ik kocht voor haar suikervrije koekjes, maar die at ze op tussen de koffie- en boterkoeken door. Ze lachte het gevaar weg, maar op de set wisten we allemaal hoe het zou aflopen. We moesten machteloos toezien hoe Ann zichzelf dood at.”

Ann Petersen had op het einde van haar carrière ook problemen met haar benen. Omdat ze moeilijk te been was, was ze meestal al zittend in de serie Thuis te zien. Er was nog een film gepland waar ze zou in meespelen, Confituur. Ann Petersen zou hierin een bedlederige vrouw spelen. Deze rol heeft ze dus nooit kunnen vertolken. 

13:56 Gepost door SD in In de Kijker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ann petersen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.