23-04-08

In de Kijker: Jabba the Hutt

Jabba the Hutt is een bekend personage uit de Star Wars-films. Toch heeft Jabba er niet altijd uitgezien zoals we hem nu kennen. 

 38jabba

De eigenlijke naam van Jabba the Hutt is Jabba Desilijic Tiure. Jabba was een machtig figuur uit de onderwereld. Zijn verblijfplaats was de planeet Tatooine. Jabba was een meester in onderhandelen en bedriegen.

260px-JabbaTheHuttJabba Desilijic Tiure werd geboren als de zoon van Zorba the Hutt. Op 80-jarige leeftijd, wat jong is voor Hutts, vestigde hij zich in Jabba's palace op de planeet tatooine. Jabba groeide er uit van kleine smokkelaar tot grote misdaadbaas. Jabba had ook een trouwe aanhang. Zo was Bib Fortuna een vaste waarde in het gezelschap van Jabba. Hij diende vooral als raadgever, maar aan diens goede bedoelingen kon je af en toe wel eens twijfelen. Jabba liet zich ook vaak omringen door schaars geklede vrouwen.

Jabba gokte graag op de Podraces en was regelmatig de gastheer van bekende races zoals de Boonta Eve Race die door Anakin Skywalker ,in Star Wars Episode I, werd gewonnen.

186671-jabba-the-hutt_400Tijdens de Clone Wars hield Jabba zich zo kalm mogelijk. Zijn zoon, Rotta wer immers ontvoerd, waardoor Jabba een pact sloot met Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi om zijn zoon te bevrijden in ruil voor vrije doorgang door zijn handelsroutes. Dit gegeven zal binnenkort te zien zijn in de nieuwe Star-wars serie

Na de Clone Wars bleef Jabba één van de succesvolste leiders van de Hutts. Hetwas in deze perode dat hij Bib Fortuna uitkoos als majordomus. Ongeveer rond die periode kreeg Jabba ook zijn Rancor cadeau, het monster dat later door Luke Skywalker gedood zal worden in Episode VI.

jabba2Jabba  merkte de capaciteiten op van een jonge Corellian genaamd Han Solo. Solo werd door Jabba ingehuurd als piloot en smokkelaar. Tijdens één van zijn vluchten raakte Han Solo echter een lading kwijt omdat  hij een onverwachte conrole kree. Dit verlies zorgde toch voor een financiële put bij Jabba, maar omdat de Hutt Solo eigenlijk graag had, kreeg hij uitstel om te betalen in episode IV. Solo betaalde Jabba uiteindelijk niet terug waardoor de Hutt allerlei soorten Bounty Hunters aantrok om Solo gevangen te nemen. Het was Boba Fett die erin slaagde om Solo gevangen te nemen en af te leveren bij jabba (episode V).

Jabba_the_Hutt1De vrienden van Solo hadden echter een plan bedacht om hun vriend te bevrijden en konden infiltreren in het Paleis van Jabba. Ze werden echter ontdekt door Jabba en gevangen genomen. Leia werd zijn nieuwe slavin, C3PO werd de nieuwe vertaler en R2D2 werd ober.  Luke Skywalker werd bij de Rancor gedropt maar hij kon het dier doden! Woest om de dood van zijn Rancor, besloot Jabba om Luke en Han om te executeren.

Jabba_deathMaar de executies verliepen niet zoals gepland. Luke Skywalker kon met de hulp van R2D2 zijn lichzwaard bemachtigen en ging in de tegenaanval. Leia zag in de heisa het ideale moment om Jabba te grazen te nemen. Ze wurgde Jabba met de ketting waar ze aan vastlag.  Dit betekende het einde voor Jabba the Hutt in episode VI.

Sinds Return of the Jedi werd Jabba gezien als een wormachtig wezen, dat Hutt genoemd werd. Maar Jabba heeft er niet altij hetzelfde uitgezien. In A New Hope van 1977 werd er een scene opgenomen met Han Solo en Jabba. de scene werd echter niet gebruikt in de originele film. Jabba werd toen gespeeld door een acteur, Declan Mulholland, die met een lapje stof de rol van Jabba speelde. 20 jaar late werd de scene wel gebruikt in de herwerkte versie van The New Hope; Mulholland werd vervangen door een digitale Jabba. Mulholland wist op voorhand dat hij maar een stand-in zou zijn want Lucas wou in 1977 al een alien plakken over Mulholland. Daar waren toen de (geld)middelen niet voor, waardoor Lucas 20 jaar moest wachten om dit te kunnen realiseren. Het was toen ook helemaal nog niet duidelijk hoe Jabba er zou uitzen. In het script werd hij beschreven als een harig monster.

JabbaHutIn de comic in 1977 van de eerste Star Wars film bleef de scene er wel in. Jabba werd erin voorgesteld als een grote mens met een walrus-achtig gezicht en een uniform. In andere comics werd hij voorgesteld als een harig mensachtig wezen. Pas later, na Return of the Jedi, zou hij getend worden zoals in de film.

In de film The Empire Strikes Back werd Jabba voor het eerst een Hutt genoemd. Daarvoor had men het steeds over the Hut, met 1 t dus.

In_jabbaIn de film Return of the Jedi kregen we Jabba voor het eerst te zien. Jabba was een grote pop die door verschillende poppenspelers bespeeld werd. Een klein detail is dat Jabba the Hutt in deze film drie vingers heeft aan elk hand. In de film The Phantom Menace en de herwerkte versie van A New Hope heeft hij er vier.

Op onderstaande foto kan u zien hoe Mulholland Jabba speelde in A New Hope:

Declanjabba

jabba

 

11:20 Gepost door SD in In de Kijker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: star wars |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.