15-05-08

The Fonz in de Kijker

Happy-Days-PostersArthur Herbert Fonzarelli (ook gekend als The Fonz of gewoonweg Fonzie) is een fictief personage uit de Amerikaanse sitcom Happy days (1974-1984). Herny Winkler is de acteur die gestalte gaf aan The Fonz. Winkler was ook te zien als acteur in o.a. Scream en The Waterboy en regisseerde een aantal afleveringen van de series Sabrina, the Teenage Witch en MacGuyver.

Oorspronkelijk was Fonzie een nevenpersonage, maar al vlug werd hij het meest populaire personage van het programma. Hij werd bekend met de woorden "Whoa" en "Aaay!" terwijl hij met zijn vingers knipperde en zijn beide duimen in de hoogte stak.

fonz
 

The Fonz is een Italiaans-Amerikaanse mechanieker die genmerkt werd door zijn lederen jas. Later zou hij mede-eigenaar worden van Arnold's restaurant. Hij maakte zijn school nooit af en was de rebel van het programma.

fonzieHij krijgt veel respect in zijn stadje, Milwaukee, omwille van zijn boksreputatie, zijn vaardigheden als ladykiller en mechanieker, zijn romances met bijna elke vrouw uit Milwaukee en zijn "cool" gedrag. Tegenstanders van The Fonz ,die veel groter zijn dan hem, durven het niet tegen hem op te nemen en als ze dit wel doen, komen ze er niet zonder kleerscheuren vanaf.

Fonzie gedraagt zich steeds cool, zelfs in momenten van stress of verveling. Fonzie had ook een speciale gave, de technical gap genoemd. Hij kon door een kleine aanraking mechanische objecten weer aan de praat krijgen. Zo kon hij de jukebox in Arnold's restaurant doen starten en stoppen door een kleine aanraking. Dit fenomeen werd bijna onnatuurlijk toen hij dit ook kon door gewoon met zijn vingers te knipperen. In een van de afleveringen kon Fonzie niet slapen, omwille van het geluid dat uit de bossen kwam. Hierop riep Fonz "Cool it!", waarop alle dieren en geluiden in de bossen ophielden. Hierdoor kon the Fonz rustig slapen.

hday1De mannentoiletten in Arnold's noemde hij zijn bureau. De muren van de toiletten stonden vol met telefoonnummers van the Fonz zijn vele vriendinnetjes. Wanneer Arnold's heringericht werd, werd er een bureau neergezet in de nieuwe toiletten, speciaal voor the Fonz.

Als kind ging de vader van The Fonz weg, waardoor zijn moeder er helemaal alleen voor stond. Het enige dat Fonzie van zijn vader herinnert zijn de woorden "Draag nooit sokken als het regent." Voordat hij vertrok liet hij een zwarte kist achter voor Fonz. De kist was echter op slot en er was geen sleutel. Uiteindelijk kreeg men de kist open door erover te rijden met een driewieler. Het enige wat erin zat was de sleutel om de kist te openen.  In het zesde seizoen kwam er een man een kerstcadeau afgeven aan de Fonz. Als de man verdwenen was, realiseerde Fonzie dat het zijn vader was. Fonzie weigerde dan ook om het cadeau ooit open te maken, totdat hij de brieven van zijn vader las. Hierin stond waarom hij weggegaan was. The Fonz had ook geen contact meer met zijn moeder. Op een dag kwam hij een vrouw tegen, waarvan hij overtuigd was dat ze zijn moeder was. De vrouw ontkende, maar als Fonz weg was, keek ze naar een foto van Fonzie als kind en zuchte ze.

178336544_2dcf4247b3In zijn jeugd verliet hij al vlug school en kwam in twee gangs terecht, the Demons en the Falcons. Op een dag nam Fonz het op voor een jongen, Richie, die door een aantal leden uit de gang van de Fonz aangevallen werd. Door deze tussenkomst raakten de twee bevriend. Richie leerde van de Fonz veel over de wereld en tegelijkertijd leerde de Fonz het belang van een familie van Richie. The Fonz huurde een kamer op zolder bij Richie Cunningham, waardoor hij ook in de familie van Richie werd opgenomen.

In de loop van de serie behaalde de Fonz zijn diploma in avondschool en werd hij automechanieker en later leraar. Fonz werd ook serieuzer. Zo had hij een aantal keer een langdurige relatie en adopteerde hij in het laatste seizoen een zoon.

fonzcoatHet kenmerk van Fonz was zijn leren jasje. Oorspronkelijk wou men de leren jas verbannen, waardoor de Fonz in het begin een wit jasje draagt. Uiteindelijk werd het jasje toch toegestaan en werd het het handelsmerk van de Fonz. De oospronkelijke leren jas van de Fonz is nu te bekijken in het bekende Smithsonian Institute.

Henry Winkler wordt door de mensen nog altijd aangesproken als de Fonz. "Mensen verwachten van me te wandelen als de Fonz of in mijn vingers te knipperen. Ze willen ook dat ik hun auto aan de praat krijg door hem aan te raken, maar ik kan het niet. Ik heb het nochtans geprobeerd. Het grappigste moment was toen een fan me vroeg om de dieren in de zoo te doen zwijgen."

c-fonzieFonzie verscheen ook als gast in de serie Laverne and Shirley. Ook lag hij aan de basis van de serie Mork and Mindy. In een aflevering van Happy Days ontmoette Fonzie Mork, een gek buitenaards wezen. Mork werd gespeeld door Robin Williams en werd zo populair dat het zijn eigen serie kreeg; Mork & Mindy. In de pilootaflevering van Mork & Mindy duikt Fonz dan ook op.

The Fonz werd ook een tekenfilmfiguur in de tekenfilmreeks The Fonz and the Happy Days Gang, waarin the Fonz door de tijd kon reizen samen met zijn Fonz-hond en een astronaute.

fonzie2

fonziesouthparkThe Fonz bleef na Happy Days bekend en populair. Zo werd er in andere series vaak naar hem verwezen. De naam Fonz, zijn gedrag of hijzelf dook op in Boy Meets World,  Futurama, Family Guy, That '70s Show, The Simpsons, Friends, South Park, Pulp Fiction en vele andere. De Fonz behoort dan ook tot de beste televisiepersonage's aller tijden.

henry_winklerIn de film Scream speelt Henry Winklers een schooldirecteur. In een scene gaat hij naar de spiegel, kamt zijn haar en spreekt hij de zin uit "Why mess with perfection". Hiermee werd verwezen naar een bekende Fonz-beweging. Tijdens deze scene kan je ook het jasje van de Fonz aan de kapstok zien. Spijtig genoeg wordt de schooldirecteur wel vermoord.

14:04 Gepost door SD in In de Kijker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: the fonz, happy days |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.