23-05-08

In de kijker: Bert André overleed eergisteren

Eergisteren stierf Bert André ten gevolge van Leukemie. Deze Nederlander, die al 40 jaar in Vlaanderen leefde, werd 66 jaar. Door dit spijtige nieuws zetten we Bert André deze week in de kijker, al hadden we dit liever in andere omstandigheden gedaan.

andre

Bert André, voluit Hubertus Antonius Gerardus Maria André, werd geboren op 6 augustus 1941 te Maastricht en stierf op 21 mei 2008 te Antwerpen. Deze Nederlandse acteur begon zijn carrière in het theater. Hij werd bij het grote publiek echter bekend door verschillende film- en televisierollen. Hij was getrouwd met de Vlaamse actrice Mieke Verheyden (De Gek op de Heuvel) en had samen met haar één dochter, de Vlaamse actrice Sandrine André (Wittekerke, Sara). Zijn schoonbroer was acteur Bernard Verheyden (Bompa, Chez Bompa Lawijt), die gehuwd is met de reeds overleden Denise Zimmerman (Bompa, Chez Bompa Lawijt).

large_394642Bert was onderwijzer in Nederland, tot hij in 1964 naar Antwerpen trok. In Antwerpen volgde Bert les aan het Nederlands Kamer Toneel en het Nationaal Toneel. Schoolgenoten van hem waren Jan Decleir en Mike Verdrengh.

Daarop volgde een theatercarrière van 41 jaar. Bert speelde in veel klassieke toneelstukken van schrijvers als Shakespeare, Pinter, Tsjechov en Beckett. Vaak werd hij gevraagd voor nevenrollen. In de theater-versie van Het Gezin Van Paemel speelde hij wel de hoofdrol. Hij speelde er de rol van boer Van Paemel op zijn eigen manier; wat wil zeggen in het algemeen beschaafd Nederlands. Naar eigen zeggen deed hij dit omdat hij het Oost-Vlaamse dialect niet beheerste.

e_vidimg_hall_pers_sintpietMaar bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rollen in televisieseries en films. Hij was vaak te zien in gastrollen in Vlaamse tv-series zoals Matroesjka's, Flikken, Thuis, Aspe en Wittekerke. Momenteel is hij ook te zien als Sint-Pieter in de serie Halleluja!.  Bij velen zal hij echter bekend blijven als Ed Neuteboom, de buurman van de familie Flodder uit de gelijknamige serie en films. Een scène die hem bleef achtervolgen was toen hij zich door Kees (Tatjana Simic) liet verleiden tot een vrijscène in de garage, waarop Kees zei "Buurman wat doet u nu?"

andre300Toen hij 65 werd, stopte hij. Hij wilde als acteur immers niet met aftakeling geconfronteerd worden. Sinds een aantal jaar leed hij aan een chronische vorm van Leukemie, maar klagen deed Bert André nooit. "Bwah, ik sukkel wat met mijn gezondheid", minimaliseerde hij zijn ziekte nog in een interview in Het Nieuwsblad. Ondanks zijn ziekte had hij nog steeds zijn gevoel voor humor niet verloren. Dit bewijzen de woorden "Jááha, ik hang met haken en ogen aaneengeflanst. Ach jongen, er zit geen vlees meer aan mijn kont. Ik zit op het bot. Op mijn staartbeen. (Luid lachend:) Moet je ook een kussentje?" in een interview voor de website www.tegenkanker.be.

12:41 Gepost door SD in In de Kijker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bert andre |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.