04-07-08

Max von Sydow in de kijker

2010560_10Max Cark Adolf von Sydow (°10/04/1929) is een bekend Zweeds acteur, gekend voor zijn samenwerking met regisseur Ingmar Bergman. Hij werd ook uitgeroepen tot beste Zweedse acteur van de 20e eeuw. Hij werd genoineerd voor een Academy Award, een Emmy en een Golden Globe. Hij won een Pasinetti Award, een European Film Award en een Award in Cannes.

In 1955 verhuisde von Sydow naar Malmö, waar hij ook zijn mentor Ingmar Bergman ontmoette. Zijn eerste samenwerking met Bergman was o-in het Malmö Municipal Theatre. Later zou deze samenwerking zich uitbreiden naar het witte doek, voor de films Det Sjunde inseglet, Smultronstället en Jungfrukällan. Deze films betekenden niet enkel de doorbraak voor von Sydow, maar ook voor regisseur Bergman.

vonsydow-9cBergman werkte vooral in Scandinavië en weigerde meerdere telefoontjes uit Hollywood. Nadat hij opgemerkt werd in de films van Bergman, werd hij gecontacteerd voor een hoofrol in de eerste James Bond-film Dr.No. Hij besloot echter om de rol te weigeren. Von Sydow gaf uiteindelijk toe aan Hollywood voor de film The Greatest Story Ever Told. In deze prent speelde hij de rol van Jezus. Omdat de vraag vanuit Hollywood alsmaar groter werd, besloot von Sydow om te verhuizen naar Los Angeles.

Vanaf 1965 werd von sydow dan ook een vaak gevraagde acteur in Hollywood. Ondank dat hij vooral gevraagd werd voor 'slechte' rollen, waren het toch zijn 'goede' rollen die hem het meest succes opbrachten. In Amerika kreeg hij twee Golden Globe nominaties voor zijn rollen in Hawaii en The Exorcist. Midde jaren '70 verhuisde von Sydow naar Rome en speelde hij mee in een aantal Italiaanse films, maar ook in Amerikaanse exorcist2producties bleef hij te zien. In Woody Allen's Hannah and Her sister, David Lynch's Dune, Flash Gordon en Strange Brew zette hij mooie prestaties neer. In 1983 besloot hij wel mee te spelen in een James Bond-film. Hij spelde de rol van Stavros Blofeld in Never Say Never Again. De film werd later beschouwd als een onofficiële Bond-film

Von Sydow won ook de Autralian Film Institute Best Actor Award voor zijn rol in Father en de Guldbagge Best Director Award voor zijn enige regisseur-prestaties voor de film Ved Vejen. Niet enkel in Amerika, Australië en Europa werd zijn succes bekroond, maar ook in Azië werd hij opgemerkt. Hij won immers ook de Best Actor Award op het Tokyo International Film Festival voor de film Dotkniecie reki.

Zijn prestaties in de film Hamsun werden opnieuw bejubeld en in zijn thuisland kreeg hij een derde Swedish Guldbagge en in Denemarken een tweede Danish Bodil. 

In 2002 speelde von Sydow een van zijn meest succesvolle rollen (althans wat betreft media-aandacht) in de film Minority Report van Steven Spielberg. In deze film speelde hij aan de zijde van Tom Cruise. In 2007 boekte hij ook succes met zijn rol in Rush Hour 3. Daarna ging hij op zijn elan door in de film Le Scaphandre et le papillon.

Ondanks zijn 79-jarige leeftijd blijft von Sydow actief in de filmwereld. Op zijn planning staan nog rollen in Solomon Kane, Un homme et son Chien, Shutter Island en Truth & Treason.

12:44 Gepost door SD in In de Kijker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: max von sydow |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.