31-07-08

Kindsterretje Haley Joel Osment in de kijker

haley_joel_osment_pay_it_forward_001Haley Joel Osment (°10 april 1988) is een Amerikaanse acteur die vooral bekend werd door zijn rollen in The Sixth Sense, Pay It Forward en A.I.

Osment staat vooral bekend als kindsterretje. Hij begon te acteren op 4-jarige leeftijd in een reclamefilmpje voor Pizza Hut. Dit reclamespotje zou zijn carrière lanceren. Zijn eerste filmrol was in de film Forrest Gump, waarin hij de zoon van Forrest Gump (gespeeld door Tom Hanks) speelde (die ook Forrest Gump heette). Daarnaast verscheen hij ook in verschillende televisieseries, zoals in Walker Texas Ranger, Touched by an Angel, Chicago Hope en Ally McBeal.

joel-osment-haleyOsment speelde in 1996 mee in de film Bogus, waaar hij naast grote sterren zoals Whoopi Goldberg en Gérard Depardieu mocht spelen. In 1999 leerde iedereen hem kennen door zijn filmrol in The Sixth Sense, waarin hij de eer had om naast Bruce Willis te mogen spelen. Voor deze rol won hij een Saturn Award voor best jonge acteur. Ook werd hij genomineerd voor een Academy Award. Uit deze film komt het zinnetje "I see dead people walking". In 2000 maakte hij 3 kleine gastverschijningen in Family Guy.

Haley-Joel-Osment-Photograph-C11795697In 2000 speelde hij opnieuw in een prent met een groot acteur. Hij acteerde naast Kevin Spacey (die een Oscar won voor deze rol) in de film Pay It Forward. Een jaar later mocht hij meespelen in een film van Steven Spielberg; A.I. Deze rol leverde hem een tweede saturn Award op en werd hij uitgeroepen tot een van de beste kindsterren in Hollywood. Daarna verleende hij vooral zijn stem aan verschillende animatiefilms, zoals voor The Hunchback of Notre Dame II en The Jungle Book 2.

Ook verleende hij zijn stem aan het populaire videospel Kingdom Hearts, een spel van Walt Disney en Square Enix. In dit spel deed hij de stem van het hoofdpersonage Sora.

haley-joel-osmentZijn grootste gemiste kans is die als Harry Potter. Steven Spielberg raadde hem aan om Harry Potter te spelen bij schrijfster J.K. Rowling. Deze ging echter niet akkoord met die keuze, omdat Osment geen Brit was. De rol ging dan ook, zoals we allemaal wel weten, naar de Brit Daniel Radcliffe.

Momenteel werkt hij aan de film Montana Amazon, waarin hij te zien zal zijn als acteur, maar waarvan hij ook de productie verzorgt. De film zal in 2009 te zien zijn.

12:46 Gepost door SD in In de Kijker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hley joel osment |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.