01-08-08

Wie is Hannibal Lecter?

Uit de poll bleek dat jullie favoriete engerd Hannibal Lecter is, dat betekent dus dat hij centraal staat in onze poll-special. Wie is Hannibal lecter?

hopkins_anthonyDr. Hannibal lecter is een fictief personage uit een reeks boeken van schrijver Thomas Harris. Hij kwam voor het eerst voor in het boek Red Dragon, als een psychiater die er een tweede leven als seriemoordenaar op nahield. Er volgden nog 3 boeken met Lecter in de hoofdrol: The Silence of the Lambs, Hannibal en Hannibal Rising. De boeken werden ook allemaal verfilmd. De eerste film die gemaakt werd over Hannibal Lecter was Manhunter. Deze film was gebaseerd op het boek Red Dragon. Brian Cox vertolkte de rol van de kannibaal. In 2002 werd deze film hermaakt, onder de titel Red Dragon, met Anthony Hopkins in de hoofdrol, die eerder ook al die rol vertolkte in The Silence of the Lambs en Hannibal. Hopkins won hiermee een Academy Award voor zijn vertolking in The Silence of The Lambs in 1991. In 2007 werd het laatste boek verfilmd, Hannibal Rising. Deze keer mocht Gaspard Ulliel in de rol kruipen van de geniale kannibaal.

In de Literatuur:

RedDragon45Hannibal lecter werd geïntroduceerd in 1981 in het boek Red Dragon. Lecter is een geniale psychiater, die wordt opgepakt nadat blijkt dat hij een seriemoordenaar is die zijn slachtoffers opeet. Tijdens zijn gevangenschap schrijf hij vooral artikels voor medische tijdschriften. Agent Will Graham denkt echter dat Lecter hem kan helpen in een onderzoek naar een andere seriemoordenaar, Francis Dolarhyde, wiens bijnamen The Tooth Fairy en The Dragon zijn. Een pittig detail is dat Graham degene was die Lecter opgepakt had en bijna vermoord was door Lecter. Lecter wil dan ook wraak en op een dag ontvangt hij een brief van de gezochte seriemoordenaar Dolarhyde. Via een gecodeerde brief slaagt Lecter erin om het thuisadres van agent Graham naar Dolarhyde te sturen. Dolarhyde zal daardoor Graham thuis kunnen aanvallen en hem voor het leven verminken. Dolarhyde wordt doodgeschoten door de vrouw van Graham, maar Lecter heeft zijn wraak, zonder zelf zijn hande vuil te maken.

0099446782_02_LZZZZZZZIn 1988 komt er een vervolg op Red Dragon, The Silence of the Lambs. In dit boek komt Lecter in contact met FBI agente in opleiding Clarice Starling. Samen gaan ze op zoek naar seriemoordenaar Buffalo Bill. Starling gaat op pad, terwijl Lecter vanuit zijn cel een psychologisch profiel opmaakt. Dit profiel geeft hij niet zo maar, want Clarice moet in ruil details uit haar jeugd vertellen aan hem. Lecter weet echter te ontsnappen uit de cel en verdwijnt.

hannibalHet derde boek, Hannibal, kwam uit in 1999. Het verhaal speelt zich zeven jaar na The Silence of the Lambs af. Lecter leeft onder een andere naam in Italië. Een van zijn slachtoffers die het overleefde, Mason Verger, is geobsedeerd geraakt door Lecter en wil hem vermoorden, door hem aan varkens te voederen. Hij wordt echter op tijd gered door Clarice Starling. Starling wil Lecter terug gevangennemen, maar door middel van drugs en hypnose kan hij haar overmeesteren en haar veranderen in zijn reeds lang overleden zus. Starling verzet zich echter en verandert zo in zijn geliefde. Samen vertrekken ze naar Argentinië.

HB_070104030236667_wideweb__300x446In 2006 schreef Harris een prequel, genoemd Hannibal Rising. Het verhaal vertelt de jeugd van Lecter. Hij werd in 1933 geboren in Lithouwen. In 1944 werden hij en zijn zus Mischa weeskinderen, omdat de Duitse SS zijn familie vermoordde. Lecter en zijn zus worden gevangengenomen door een groepje Nazi deserteurs. Omdat ze geen eten hadden, vermoordden ze Mischa en aten haar op voor de ogen van Lecter. Lecter was helemaal getraumatiseerd door deze gebeurtenis. Lecters wist echter te ontsnappen en belandde in een weeshuis. Hij werd geadopteerd door zijn oom Robert en zijn Japanse vrouw, Lady Murasaki. Toen Lecter ouder werd bouwde hij een speciale band op met deze vrouw, die ondertussen weduwe geworden was. Lecter bleek echter extreem intelligent en vervolledigde reeds op jonge leeftijd zijn dokterstudies. Lecter bleef echter geobsedeerd door hetgene zijn zus was overkomen. Nadat hij zijn eerste moord gepleegd had (hij had een slager vermoord die Lady Muraski beledigd had), zocht hij één voor één de moordenaars van zijn zus op en vermoordde hen. Het boek eindigt met het feit dat Lecter toegelaten werd in het Johns Hopkins Medical Center.

In de film:

Lecktor02In 1986 verscheen de eerste film; Manhunter. In de film werd de naam van Lecter veranderd in Lecktor. De acteur die Hannibal speelde was Brian Cox.

In 1991 kwam de tweede film, The Silence of The Lambs. Hierin kreeg Anthony Hopkins de rol van Lecter. De vertoling van Lecter bleef iedereen bij en hij maakte van Lecter een cultureel icoon. Hij maakte zelfs kans op een oscar.

post694_hannibalIn 2001 kwam de derde film, Hannibal, opnieuw met hopkins in de hoofdrol. Het einde van de film kwam wel niet overeen met het boek; de zus van Lecter, Mischa, wordt niet vernoemd in de film, en Starling gaat niet mee met hem naar Argentinië. Om te ontsnappen aan Starling moet Hannibal zijn eigen hand afhakken om zich van zijn handboeien te ontdoen. Hannibal kon er ook voor gekozen hebben om Starlings hand af te hakken, maar dat hij dit niet deed, verklaart dat hij enige sympathie voor haar voelt.

In 2002 werd het eerste boek nog eens herfilmd, ditmaal ook met Hopkins in de hoofdrol.

800px-Heyes

Hannibal_Rising_1Eind 2006 werd ook het laatste boek, Hannibal Rising verfilmd. Gaspard Ulliel speelt de jonge Lecter en Aaran Thomas vertolte de 8-jarige Lecter.

14:49 Gepost door SD in Poll-Special | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hannibal lecter |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.