11-08-08

William B. Davis in de kijker

williambdavis_01De naam William B. Davis zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar misschien doet the Cigarette Smoking Man een belletje rinkelen. Dat is immers de rol waar hij het meest bekend mee werd in the X-Files. Deze 70-jarige Canadese acteur verscheen ook in Stargate SG-1 als Damaris en als Mayor Tate in Smalville.

Davis begon al te acteren als kind en werd ook bekend op de radio, waar hij in een dramareeks meespeelde. Als kind had hij geen tijd voor sport, maar dat veranderde toen hij 30 werd. Hij stortte zich op het water- en sneeuwskieën. Hij behaalde zelfs een nationale titel in het waterskieën en nog steeds be-oefent hij deze sporten.

Zijn eerste mooie rol kreeg hij in 1983, toen hij in The Dead Zone mocht meespelen. In deze film van Stephen King speelde hij een ambulancier. In 1990 speelde hij opnieuw in een Stephen King-verhaal; It. Mysterieuze films trekken blijkbaar zijn aandacht, want in 1991 speelt hij mee in de The Omen IV.  

Davis kreeg in 1993 de rol waar hij het meest bekend mee werd; the cigarette smoking man uit the X-Files. Een geheimzinnig persoon, die gekarakteriseerd werd door zijn kettingrokend gedrag. In het echte leven was Davis echter al lang gestopt met roken. Hij koos ervoor om echte sigaretten te roken voor deze rol, maar voelde dat hij er opnieuw verslaafd aan werd. Daarom schakelde hij later over op kruidensigaretten. Hij speelde ook mee in de eerste X-Files film. Tot zijn grote spijt werd hij niet gecontacteerd om in de nieuwste X-Files film mee te spelen. Grappig genoeg was the cigarette smoking man niet het personage waarvoor hij auditie deed. Hij probeerde auditie te doen voor de rol van het hoofd van de FBI, die maar in een paar afleveringen te zien zou zijn. Tot zijn verbazing kreeg hij echter een veel grotere rol in de serie.

williambdavis_02Na The X-Files kreeg hij nog een aantal mooie rollen. Zo verscheen hij als gastster in Smalville en Stargate SG-1. Hij speelde ook mee in de film Polished in 2002, waarvoor hij een award kreeg op het Nickel Independent Film and Video Festival.

In 2005 kreeg hij opnieuw een grotere rol in de serie Robson Arms. Hierin speelt hij een psychiater die ontslagen werd omdat hij seks had met een patiënte, die uiteindelijk wel zijn vrouw werd. Zijn personage wordt vermoord in het tweede seizoen, waardoor hij ook uit de serie verdween.

davisIn 2007 speelde hij mee in The Messengers en Numb. En deze acteur is nog lang niet uitgespeeld, want dit jaar zien we hem nog in Passengers en in 2009 zal hij te zien zijn in Possession, waarin hij naast Sarah Michelle Gellar een hypnotiseur speelt. 

Ook als regisseur en schrijver heeft hij een aantal producties op zijn naam staan. 49th and Main, Packing Up en Exchange werden onder zijn leiding opgenomen. Hij mocht ook een aflevering van The X-Files schrijven en regisseren; En Ami in 2000. In deze aflevering wordt het verleden van zijn personage uit de doeken gedaan. Maar toch is zijn favoriete X-Files aflevering Talitha Cumi. Veel van zijn werk verscheen echter niet op het scherm, maar in de theaterzalen.

BWFWCWILLDAVISNaast acteren en regisseren is hij ook bekend als leraar. Hij was lange tijd verbonden als leraar aan The National Theatre School en The Vancouver Playhouse Acting School. Hij was ook directeur van The William Davis Center for Actor's Study. Deze activiteiten heeft hij wel moeten stopzetten voor zijn acteercarriere. Momenteel geeft hij nog 1 keer in de week les aan het William Davis Center.

Hij is ook oprichter van William B. Davis Productions; een Canadees productiehuis dat zich vooral bezighoudt met kort- en gewone films. Davis staat zelf aan het hoofd van dit bedrijf.

Hij werd ook een woordvoerder voor de Canadese Kankervereniging.

12:29 Gepost door SD in In de Kijker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: william b davis |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.