14-08-08

Steve Martin wordt vandaag 63 jaar

28451SteveMartinStephen Glenn "Steve" Martin (14 augustus 1945) is een Amerikaanse acteur, komiek, schrijver, toneelspeler, producer, muzikant en componist.

Steve's carriere begon in Disneyland, maar niet als acteurs. Hij verkocht er in de zomer boekjes als studentenjob. 3 Jaar deed hij deze job. Als zijn job er op zat, ging hij dagelijks naar de Disneyland magie winkel, Merlin's Magic Shop, waar hij goocheltruckjes leerde. In 1960 had hij de meeste truckjes onder de knie en ging hij als goochelaar werken in Disneyland. Hij perfectioneerde er niet enkel zijn goochelen, maar ook jongleren, banjo-spelen en figuren met ballonnen maken, leerde hij er.

 

SteveMartin3Ondertussen studeerde hij ook nog Engelse poëzie en speelde hij mee in theaterstuken. Hij dreigde echter het acteren te vergeten en zich te richten op filosofie. Hij wou immers, geïnspireerd door zijn leerkracht, professor in de filosofie worden. Hij had immers filosofie als specialisatie gekozen. In 1967 veranderde hij van specialisatie naar theater. Het was ook rond deze tijd dat hij stand up comedy deed in lokale clubs. Op zijn 21e stopte hij definitief met school en stortte hij zich op het schrijven. Via zijn vriendin raakte hij aan een job om teksten te schrijven voor The Smothers Brothers Comedy Hour. Hiermee won hij, samen met al de andere medewerkers aan de show, een Emmy Award. Dit lanceerde de schrijverscarriere van Steve, want nadien mocht hij ook nog teksten schrijven voor John Denver, The Glenn Campbell Goodtime Hour en The Sonny and Cher Comedy Hour. Het bleef echter niet bij schrijven, want hij figureerde ook mee in sommige sketches.

   

martinHij besliste dan ook om zich meer met stand-up comedy bezig te houden. Hij mocht zijn ding doen in The Tonight Show Starring Hohnny Carson, The Gong Show en Suterday Night Live. Hij bracht zijn shows ook uit op album, en deze verkochten als zoete broodjes. 2 van deze albums wonnen een Emmy Award voor Beste Opgenomen Comedy in 1977 en 1978. 

Eind de jaren '70 had Steve Martin evenveel succes als de grote rocksterren. Zijn shows werden bijgewoond door 1000en mensen die hem gillend stonden op te wachten. Zijn grote doel was eigenlijk om in films te spelen. Zijn eerste rol was in een zeven-minuten durende kortfilm, genaamd The Absent-Minded Waiter in 1977. Zijn eerste verschijning in een langspeelfilm was in Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, waarin hij een nummer van The Beatles mocht zingen. In 1977 kreeg hij zijn eerste hoofdrol in de film The Jerk, waarvan hij ook deels het script geschreven had. De film was een groot succes en bracht ongeveer $73 miljoen op. Deze film opende dan ook deuren voor Martin.

 Martin speelde daarna nog mee in o.m. The Muppet Movie, Three Amigos, Father of the Bride, L.A. StoryMixed Nuts, Bowfinger, Cheaper by the Dozen en Bringing Down the House. Hij verleende ook zijn stem voor een aflevering van The Simpsons en voor de film The Prince of Egypt. Ook was hij gast in een aflevering van the Muppet Show in 1977, waar hij zijn verleden als goochelaar opnieuw naar boven haalde. Hij speelde er banjo en maakte ballonpoppetjes.

106719442_63c7c45223In 2006 mocht hij de grote Peter Sellers opvolgen als Inspector Clouseau in The Pink Panter. Het vervolg op deze film, Pink Panther 2, staat gepland voor 2009. Ook zal hij dat jaar te zien zijn in From Zero to Sixty en het jaar nadien in Topper.

 

StevemartinSteve Martin presenteerde ook twee keer de Academy Awards, waar de bekende Oscars worden uitgedeeld. Hij presenteert ook samen met Donald Duck de film Disneyland: The First 50 magical Years, die enkel in Disneyland te zien is. Hij was ook 14 keer gast-presentator van Suterday Night Live en werd daarmee de meest gevraagde gast-presentator van de show.

Martin schreef ook twee boeken; Shopgirl en The Pleasure of My Company. Shopgirl werd later verfilmd. In 2007 bracht hij ook zijn memoires en het kinderboek The Alphabet From A to Y: With Bonus Letter Z uit.

Martin is vegetariër en een grote fan van Britse humor. Hij was dan ook een trouwe kijker van het programma Monty Python's Flying Circus, wat hem inspireerde in zijn eigen komische acts. Daarnaast was hij ook een fan van de serie Doctor Who en de Britse komiek David Williams.

Martin werd in Amerika ook verkozen tot een van de 15 grappigste acteurs aller tijden, maar is nog lang niet uitgespeeld. Ondanks zijn bijna  penioengerechtigde leeftijd, heeft hij nog genoeg om handen.

16:00 Gepost door SD in In de Kijker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: steve martin |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.