21-08-08

Terug in de tijd met 2001: A Space Odyssey

Na onze vaste rubrieken 'In De Kijker', 'Poll-Special', 'Our Opinion' en 'Deze Maand...' voegen we een nieuwe rubriek toe aan deze blog; Terug In De Tijd. In deze rubroek halen we elke maand een topfilm uit de geschiedenis vanonder het stof en laten we u meegenieten van deze oude glorieën. We beginnen alvast met een topper uit de jaren '60.

500stanley_kubrick2001: A Space Odyssey is een science-fiction film uit 1968. De film werd geregisseerd door Stanley Kubrick (foto) en is gebaseerd op het kortverhaal The Sentinel van schrijver Arthur C. Clarke. Toen de film indertijd uitkwam waren de kritieken wisselend. Vandaag wordt de film echter zonder twijfel bekeken als een meesterwerk uit de filmgeschiedenis. De film won een Oscar voor Beste Special Effects en kreeg daarnaast nog 10 andere prijzen.

 

2001poster

gary_keirTussen de cast zitten niet echt bekende namen. Glenn Beck kan misschien nog een belletje doen rinkelen, want hij speelde onlangs Abraham Lincoln in National Treasure 2. Beck speelde echter niet de hoofdrol; deze was weggelegd voor Keir Dullea (rechts op foto). Dullea speelde nadien niet echt in grote prenten. Hetzelfde geldt voor de andere hoofdrolspelers Gary Lockwood (links op de foto) en William Sylvester.

 

2001monkeysDe film draait rond een stuk zwarte steen, die ervoor zorgt dat de mensen leerden praten, machines ontwerpen en oorlog voerden. Deze steen zorgt dus voor hetgene dat de mensen onderscheidt van dieren. In 1999 wordt diezelfde steen ontdekt op de maan. Een groep ruimteevaarders wordt erop uitgestuurd om op een planeet van Jupiter de geheimzinninge steen te bestuderen. Onderweg naar deze planeet worden ze echter geconfronteerd met de boordcomputer, HAL 9000, die door middel van zijn artificiële intelligentie de reis saboteert.

2001--A-Space-Odyssey-8De film wordt gekenmerkt door zijn weinige dialogen. De film wordt vaak beschouwd als een filosofische film; de film gaat immers over de evolutie. Kubrick filosofeert over de evolutie en ziet aan op het einde de mensheid verdwijnen of opgaan in een andere dimensie.

De soundrack van deze film is overbekend en werd gecomponeerd door György Ligeti. De bekendheid van deze filmmuziek komt vooral door het integreren van grote werken van Richard en Johan Strauss. Muziek is in deze film dan ook heel belangrijk, aangezien het bijna de ganse film te horen is.

2001-A-Space-Odyssey_im1De film toonde hoe ze dachten over het jaar 2001. in 1968 dacht men onder andere dat er Flat Screen Computers gingen worden uitgevonden, creditkaarten met een datastrip zouden bestaan en een computer die mensen kon verslaan met schaken. Al deze zaken zijn ook werkelijkheid geworden in 2001. Andere zaken, zoals de kolonisatie van de maan, computers met volledige menselijke intelligentie en ruimtehotels voor toeristen, waren geen realiteit in 2001.

 

2010-poster01Kubrick had geen vervolgfilms meer gepland, maar er werden wel vervolgboeken geschreven door Clarke. Hij schreef in totaal nog 3 vervolgen: 2010 Odyssey Two, 2061 Odyssey Three en 3001: the Final Odyssey. In 1984 werd het tweede boek verfilmd in de film 2010. Kubrick was hier echter niet meer bij betrokken. Over verfilmingen van de laatste boeken komen onder impuls van Tom Hanks nieuwe stemmen op, maar momenteel is nog niets gepland.

Naast een film- en boekversie van 2001: A Space Odyssey, is er ook een comic verschenen van deze film. De tekenaar van deze comic was Jack Kirby, die ook bekend is van the Fantastic Four, the X-Men, the Hulk en Captain America.

 

De commentaren zijn gesloten.