24-08-08

Dany DeVito in de kijker

Danny%20DeVito-1Daniël Michael DeVito Jr. (°7/11/1944) is een Amerikaanse acteur, regisseur en producer. Hij werd bekend door de serie Taxi, die eind de jaren '70-begin de jaren '80 uitgezonden werd. Hiervoor speelde hij ook al een grote bijrol in de succesfilm One Flew over the Cuckoo's Nest, waarin hij de rol van Martini vertolte. Daarna begon voor hem een grote filmcarrière.

In 1983 kreeg hij zijn eerste hoofdrollen in Terms of Endearment en Romancing the Stone. In deze laatste prent speelde hij naast grote sterren als Michael Douglas en Kathleen Turner. In 1985 speelde hij opnieuw naast deze twee in het vervolg op Romancing the Stone, The Jewel of the Nile. In 1986 mocht hij opnieuw naast een bekende actrice spelen, Bette Midler. In 1987 speelde hij zijn eerste rol in een zwarte komedie; Throw Momma from the Train. Twee jaar nadien werd hij opnieuw verenigd met Douglas en Turner in The War of the Roses.

twinsRond deze tijd speelde hij ook in twee komedies met Arnold Schwarzenegger; Twins en Junior. In 1992 mocht hij The Pinguin neerzetten in Batman Returns. Het was echter Jack Nichelson die DeVito moest overtuigen om deze rol te spelen. Nichelson had in 1989 immers The Joker gespeeld in Batman. DeVito ging uiteindelijk in op het voorstel. Hij vertolkte the Pinguin echter niet zoals in de comics, waarin hij een ingewikkelde gangster is, maar als misvormde psychopaat.

DevitoDeVito staat vooral bekend als een komisch acteur, maar hij speelde ook in drama's zoals Renaissance Man, The Rainmaker en Hoffa, waarvan hij co-regisseur was. In 1999 mocht DeVito de laatste Suterday Night Live voor het millennium presenteren.

DeVito is echter een fan van documentaires en dat vertaalde hem tot een contract met ClickStar in 2006, waarvoor hij de documentaire Jersey Docs presenteerde.

returns4Niet enkel in acteren is hij een grote meneer, maar ook in regisseren en produceren. Zo produceerde hij films als Pulp Fiction en Erin Brockovich, en regisseerde hij 6 films, waaronder Matilda. In 2009 zal hier een zevende film aan toegevoegd worden met The True Confessions of Charlotte Doyle, waar Pierce Brosnan in te zien zal zijn.

herb_powell-0DeVito verleent ook zijn stem aan Herb Powell, de tweelingsbroer van Homer Simpson in twee afleveringen van the Simpsons. Hij verscheen ook als gastacteur in de serie Friends. DeVito heeft ook een vaste rol in de serie It's always sunny in Philadelphia.

Momenteel werkt hij als acteur aan de film House Broken en in 2009 zal hj te zien zijn in When in Rome.

Beknopte filmografie:
It's Always Sunny in Philadelphia (2006-2008)
Relative Strangers (2006)
Friends (1 aflevering - 2004)
Duplex (verteller - 2003)
Austin Powers in Goldmember (korte verschijning - 2002)
Man on the Moon (1999)
Hercules (stem - 1997)
L.A. Confidential (1997)
Mars Attacks! (1996)
Space Jam (stem - 1996)
Matilda (1996)
Junior (1994)
Renaissance Man (1994)
Hoffa (1992)
The Simpsons (stem - 2 afleveringen - 2001-2002)
Batman Returns (1992)
The War of the Roses (1989)
Twins (1988)
Throw Momma from the Train (1987)
The Jewel of the Nile (1985)
Romancing the Stone (1984)
Terms of Endearment (1983)
Taxi (1978-1983)
One Flew over the Cuckoo's Nest (1975)

Prijzen:
1 Audience Award voor Matilda (1996)
1 Emmy voor zijn rol in Taxi (1981)
1 Golden Globe voor zijn rol in Taxi (1980)
1 Prijs voor Buitengewone Bijdrage aan de Wereld Cinema (2007)
1 Starboy Award voor Matilda (1997)
1 ShoWest Award voor Mannelijke Ster van het jaar (1989)
2 TV Land Awards voor Taxi (2004 en 2007)

8279-danny-devito-the-good-night

19:29 Gepost door SD in In de Kijker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: danny devito |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.