28-08-10

In de kijker: Betty Boop werd deze maand 80

Betty_Boop.jpgBetty Boop werd op 8 augustus 80 jaar. Het jonge publiek kent dit tekenfilmfiguurtje misschien niet meer, dus vonden we het tijd om het 'leven' van Betty even te schetsen. Betty Boop wordt vandaag de dag nog altijd beschouwd als het eerste en enige geanimeerde sekssymbool.

Oorspronkelijk was Betty Boop getekend als een poedel. Betty Boop verscheen op 8 augustus 1930 voor het eerst in mensenvorm in het filmpje 'Dizzy Dishes'. In deze film was Betty Boop een eerder onaantrekkelijke vrouw, maar daar zou vlug verandering in komen. Dave Fleischer, de broer van producer Max Fleischer, veranderde Betty Boop in een echt sekssymbool. Betty kreeg lange wimpers, explicietere vormen, een korte rok, een tuitmondje en dikkere borsten. In 1932 was de nieuwe Betty Boop voor het eerst te zien in het filmpje 'Minnie the Moocher'. In dit filmpje speelt Betty een wispelturige tiener die van huis wegloopt om met haar vriendje Bimbo in een spookgrot te belanden. 

Betty Boop werd zeer populair bij het grote publiek, waardoor de gebroeders Fleischer beslisten om Betty een eigen cartoonreeks te geven. De reeks werd uitgezonden tussen 1932 en 1934 en kende vele bekende gasten zoals Louis Armstrong en Rudy Vallee. Betty Boop was een vrouw met pit en liet haar zeker niet doen. Ze was assertief, maar bleef iets onschuldigs over haar hebben. Betty Boop was onafscheidelijk van haar trouwe viervoeter, haar hondje Pudgy.

Vanaf 1934 moest Betty Boop opnieuw veranderen, ditmaal moest ze braver worden. De reden hiervoor was de Production Code, of de Hays Code. Deze code bepaalde dat naaktheid of suggestieve bewegingen niet meer op televisie mochten verschijnen en Betty Boop was toen té sexy. Betty Boop kreeg vanaf dan een lange jurk, waardoor haar populariteit opnieuw sterk daalde. Er werden wel nog filmpjes gemaakt van Betty, maar deze waren van veel mindere kwaliteit dan de vorige filmpjes. In 1939 zal zij voor de laatste keer meespelen in haar eigen filmpje 'Rhythm on the Reservation'.

both-bettys.jpg

Het figuurtje Betty Boop was gebaseerd op de bekende actrice Clara Bow, die o.a. meespeelde in de stomme film 'It'. Dit zou haar bekendste film worden en door haar rol in de film zou ze een echt sekssymbool worden. Naast Bow, zou ook Mae West als model gediend hebben voor Betty. 

clara bow.jpg
Clara Bow
mae-west4.jpg
Mae West
 

Voor de stem van Betty werden verschillende actrices ingehuurd. Onder hen Kate Wright, Ann Rothschild en Bonnie Poe. Het zal echter vooral Mae Questel zijn die het meest bekend werd als stem van Betty Boop, want zij verzorgde die van 1931 tot 1981. Mae Questel verzorgde daarnaast ook nog de stem van Olive uit de tekenfilm Popeye. Vandaag wordt de stem van Betty Boop ingesproken door Tress MacNeille en Tara Strong, al is deze enkel nog te horen in reclamespots. 

In 1988 maakte Betty nog een cameo in de film 'Who Framed Roger Rabbit'. Betty Boop is het enige tekenfilmfiguurtje dat in zwart-wit in de film voorkomt. In de film zegt ze dat werken moeilijk is geworden voor haar sinds tekenfilms in kleur gemaakt werden. Ze voegt er echter wel aan toe dat ze niets van haar charmes verloren is. Dit was echter niet de eerste cameo van Betty Boop, want reeds in 1933 verscheen ze in 'Popeye the Sailor'.
betty boop.jpg

Vandaag de dag blijft Betty Boop echter zeer populair. Sinds de jaren '80 zijn alle producten met haar beeltenis op zeer populair. Zo zijn er vandaag lampen, bedhoezen, T-shirts, fotolijsten, tassen, paraplu's, beelden, enz. van Betty Boop te verkrijgen. Betty Boop is dus nog lang niet dood...
DSC01606.jpg

16:42 Gepost door SD in In de Kijker, Varia | Permalink | Commentaren (0) | Tags: betty boop |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.