14-01-11

In de kijker: Luc Philips

philips.jpgLuc Philips was een Belgische acteur die in heel wat Vlaamse series en films meespeelde. Luc werd geboren in Antwerpen in 1915. Philips werd niet alleen bekend op televisie, maar ook in het theater haalde hij veel successen. Philips maakte deel uit van het KNS, waarmee hij het stuk 'King Lear' bracht, Het Reizend Volkstheater en het Raamtheater. 10 jaar lang speelde hij de hoofdrol in het toneelstuk 'De tuinman en de koning'. Daarnaast  regisseerde Philips nog een aantal televisiefilms. Van 1962 tot 1980 gaf Philips ook toneelles aan de Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen. Philips stierf in 2002.

Luc Philips speelde enkele legendarische rollen, waar hij altijd mee geassocieerd zal blijven. Denk maar eens terug aan pastoor Munthe uit 'Wij, Heren van Zichem' en den Bompa uit de gelijkaardige VTM-serie. Philips debuteerde voor het eerst op het witte doek in 1945, in de film 'Baas Ganzendonck'. Daarna speelde hij vooral mee in theaterstukken en televisiefilms, waaronder 'Slissen en Cesar'.

In 1964 speelde hij voor het eerst mee in een televisieserie. In een aantal afleveringen van de serie 'Maigret' vertolkte hij de rol van dr. Paul. Zijn eerste hoofdrol in een televisieserie vertolkte hij in 'Jeroom en Benzamien', waarin hij de rol van Benzamien speelde. In 1969 vertolkte hij dan de legendarische pastoor Munthe in 'Wij, Heren van Zichem'. De serie werd zeer popilair en haalde meer dan 2 miljoen kijkers. Philips speelde daarna nog mee in andere bekende series als 'De vorstinnen van Brugge' en 'Maria Speermalie'. In 1980 speelt Luc Philips opnieuw de rol van pastoor in de bioscoopfilm 'De Witte'.  

Eind de jaren '80 vertolkt Luc Philips de hoofdrol in de vtm-serie 'Den Bompa', waarin hij de rol vertolkte van bompa Jos Vleugels. Er werden 4 seizoenen gemaakt van deze serie, die ondertussen ook al uitgebracht is op dvd. In 1994 speelde hij de rol van Jos Vleugels opnieuw, maar deze keer in de spin-off serie 'Chez Bompa Lawijt'.

In 1994 speelde Luc Philips mee in de bioscoopfilm 'Max'. In deze film speelt hij de rol van Gaspard de Keuckeleire, vader van hoofdpersonage Max (vertolkt door Jacques Vermeire).  In 1999 zal hij een laatste keer te zien zijn in een film, hij kreeg een kleine rol in 'De bal'. Op het einde van zijn carrière vertolkte hij ook nog een gastrol in 'De Kotmadam' en 'Verschoten en zoon'.

Luc Philips overleed in 2002 aan de gevolgen van een bronchitis. Tien maanden later zou ook zijn echtgenote sterven. In 2005 eindigde Luc Philips op de 326e plaats in de verkiezing van 'Grootste Belg'. 

21:31 Gepost door SD in In de Kijker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luc philips |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.