10-04-10

'Tien om te zien' wordt gemist

Sinds het programma in 2008 werd afgeschaft gaan er verschillende stemmen op die pleiten voor het opnieuw invoeren van 'Tien om te zien'. Zowel zangers als publiek vonden het spijtig dat een programma als 'Tien om te zien' verdwenen is van de Belgische televisie.  Vorige zomer probeerde men met 'Hit the Road' een nieuw liedjesprogramma te introduceren, maar dit werd vlug afgeschaft; het resultaat is dat er deze zomer geen liedjesprogramma zal zijn... Wij blikken alvast terug op het succes van 'Tien om te zien'.

totz02

'Tien om te zien' werd in 1989 geïntroduceerd op de toen nog jonge commerciële zender VTM. Het programma werd wekelijks uitgezonden en richtte zich vooral op zangtalent van eigen bodem. Veel bekende zangers hebben dan ook veel te danken aan 'Tien om te zien'. Op het einde van elke uitzending werd de Vlaamse top 10 overlopen met als hoogtepunt een optreden van de nummer 1. Deze top 10 werd samengesteld door 10 plantenwinkels in Vlaanderen. VTM heeft echter nooit bekendgemaakt over welke plantenwinkels dit ging. Tijdens het jaar werd het programma opgenomen in de VTM-studio, maar in de zomer verhuisde 'Tien om te zien' naar de zeedijk van Blankenberge. In elke aflevering was ook een Vlaamse Supertip te zien, dit was een nieuw liedje dat veel kans maakte om de volgende week in de top 10 te staan. In de beginjaren kwamen vooral Nederlandstalige artiesten aan bod, maar in de loop der jaren werd het programma uitgebreid naar anderstalige liedjes. Zo kregen Belgen die in een andere taal zongen of buitenlands zangtalent ook hun kans in 'Tien om te zien'. Internationale sterren zoals Tina Turner, Kylie Minogue, Kim Wilde (foto) en de Spice Girls hebben opgetreden op het podium van 'Tien om te zien'. 

totz04

Sinds 1999 besliste VTM om 'Tien om te zien' niet meer wekelijks uit te zenden, maar alleen in de zomer. Het programma had immers aan succes verloren, waardoor er verandering moest komen. Sinds deze beslissing behoorde 'Toen om te zien' opnieuw tot de best bekeken programma's van VTM. In 2003 werd beslist om 'Tien om te zien' ook in de winter uit te zenden. In 2005 werd de naam afgekort tot TOTZ.

totz_logo01

photonews_10133000-030-209x300Van begin tot het einde was Jos Van Oosterwyck (foto) degene die het programma samenstelde. Als je in TOTZ wou komen, moest je dan ook bij hem zijn. Wie er ook van begin tot einde bij was, was Jo met de banjo, die als publoeksopwarmer fungeerde. Presentators van het eerste uur waren Willy Sommers en Bea Van der Maat.

Van 2002 tot 2007 werd ook de Tien om te zien trofee uitgereikt. Natalia won deze trofee maar liefst drie keer: een winter en zomertrofee in 2003 en een trofeen in 2004. Ook Belle Pérez, Laura Lynn, Stan Van Samang en K3 hebben deze trofee in hun kast staan. Deze trofee werd uitgereikt door de kijkers, aangezien zij mogen stemmen op hun favoriete zanger of zangeres.

 

troffee%20TOTZ

Tien om te zien heeft heel wat presentatoren gekend. Hieronder krijgt u een overzicht:

1989-1992: Willy Sommers & Bea Van der Maat

1993: Willy Sommers & Yasmine

 1994: Willy Sommers & Francesca Van Thielen

page_89ee61140921259cac285a3709e6927b


1995: Willy Sommers & Bea Van der Maat

 totz15072008-12


1996-2004: Willy Sommers & Anne De Baetzelier

tienomtezienfilmpjes

2005-2008: Anne De Baetzelier & Elke Vanelderen

tomz2008

Enkele memorabele beelden uit 'Tien om te zien'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17:50 Gepost door SD in Terug In De Tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tien om te zien |  Facebook |

08-02-10

Terug in de Tijd: Wittekerke - seizoen 1

Op 26 augustus 2008 kwam er definitief een einde aan 'Wittekerke'. De kijkcijfers waren fors gezakt, maar toch was deze serie ooit de populairste fictiereeks in Vlaanderen. Wittekerke zag het levenslicht op 31 augustus 1993 en telde in totaal 1067 afleveringen, gespreid over 15 seizoenen. Heel wat bekende acteurs, zoals Koen De Bouw, Werner De Smedt, Kurt Rogiers, ... waren in Wittekerke te zien.

Wittekerke was oorspronkelijk gebaseerd op het Australische E-Street. Na een tijdje werd de verhaallijnen van E-Street afgevoerd en werd 'Wittekerke' een echte Vlaamse serie.

We geven u een kort overzicht van de gebeurtenissen in het 1e seizoen. Wie meer wil lezen over 'Wittekerke' raden we de Wittekerke-fansite aan.

De acteurs uit het eerste seizoen worden de pioniers van 'Wittekerke' genoemd. Velen van hen zullen een lange tijd in de serie te zien zijn. Marc Goessens (die Frank speelt), Greet Rouffaer (Nellie) en Arnold Willems (Georges) zullen zelfs tot de laatste aflevering in 'Wittekerke' te zien zijn.

De personages:

Georges & Geert: de agenten van het kuststadje
Frank & Nellie: deze twee artsen zijn verwikkeld in een echtscheiding. Ze zijn het niet meteen eens over wie het hoederecht zal krijgen over hun dochter Klaartje.
Bob: een Nederlander die het beroep uitoefent van sociaal assistent.
Magda: is de vriendin van Georges en werkt als verpleegster in de polikliniek
Marcel: cafébaas van café 'De Schorre', het stamcafé van menig Wittekerkenaars.
Chris: zoon van Marcel
Patsy: verloofde van Chris.
Annie: moeder van Patsy
Jos: vriend van Annie met een crimineel verleden
Katrien: dochter van Georges
Ronnie: de nieuwe vriend van Nellie
Bervoets: politie-inspecteur
Veronique: advocate

Verhaallijn:

Het eerste seizoen begint meteen spannend met een moord. Christel wordt vermoord door Jos, die ook meteen de eerste slechterik zal worden in 'Wittekerke'. Jos wordt meteen als hoofdverdachte beschouwd, maar hij beschikt over een alibi. Jos houdt het hier echter niet bij, want na het verlovingsfeest van Patsy en Chris verkracht hij de dochter van zijn vriendin.

Annie kan echter moeilijk geloven dat haar grote liefde haar dochter heeft aangerand. Patsy heeft de gebeurtenissen verdrongen, waardoor zij niet met zekerheid kan zeggen wie de dader is. De relatie tussen Patsy en Chris begint te lijden onder de gebeurtenissen, waardoor ze beslissen om uit mekaar te gaan. Jos voelt de grond onder zijn voeten heet worden en probeert Patsy te vermoorden. Jos wordt echter al vlug vrijgelaten met de hulp van zijn advocate Veronique.

Patsy heeft ondertussen troost gevonden bij haar jeugdvriend Wielemans, die zo genoemd wordt omdat hij in een rolstoel zit.  Patsy voelt zich veilig bij Wielemans en beslist om zich te laten hypnotiseren. Tijdens de hypnose duidt ze Jos aan als haar verkrachter. Annie confronteert Jos met deze onthullingen, maar hij blijft ontkennen. Verblind door liefde gelooft ze hem.

 

Ondertussen heeft Jos vliegtuigtickets gekocht om alleen te vluchten. Annie ontdekt dit ticket en spreekt hem hierover aan. Jos wordt woedend en probeert Annie te wurgen. Annie kan echter een mes te pakken krijgen en ze steekt Jos neer. Jos sterft en Annie gaat naar Bob om het verhaal te vertellen. Inspecteur Bervoets wordt op de zaak gezet en Annie krijgt uiteindelijk 15 jaar cel.

Bervoets begint een relatie met advocate Veronique. Nadat Bervoets geobsedeerd raakt door een drugszaak en de dealer neerschiet, wil Veronique niets meer met hem te maken hebben. Bervoets kan dit niet aanvaarden en stalkt Veronique. Uiteindelijk kunnen Geert en Bob Bervoets overtuigen om Veronique gerust te laten.

Ondertussen krijgt Georges telefoon van zijn dochter Katrien dat ze zal afreizen naar Wittekerke. Piloot Ronnie neemt Katrien mee uit Engeland met zijn vliegtuig om haar naar Wittekerke te brengen. Tijdens de vlucht stort het vliegtuig echter neer in zee. Gelukkig zijn er geen slachtoffers. Georges verwittigd zijn ex-vrouw Paula, die meteen afreist naar Wittekerke. In Wittekerke ontstaat er ondertussen rivaliteit tussen Magda en Paula. Georges kiest echter voor Magda waarop Paula terugkeert naar Engeland. De scheiding tussen Georges en Paula is echter nog niet helemaal geregeld, waardoor er opnieuw ruzie ontstaat tussen Georges en Magda. Georges kan de plooien glad strijken en gaat zelfs inwonen bij Magda.

Patsy wil alles terug goed maken met Chris, maar deze wil niets meer met haar te maken hebben omdat hij denkt dat ze iets heeft met Wielemans. In café de Schorre probeert een vrouw zelfmoord te plegen op de toiletten. Katrien, die ondertussen werkt in het café, kan haar nog net tegenhouden. Astrid, zo heet de vrouw, is zwanger. De man van wie ze zwanger is, is niet haar vriend. Astrid komt uit een rijk gezin, waar dit onderwerp taboe is. Toch stapt ze naar haar ouders om het nieuws te vertellen. Chris neemt het op voor Astrid en doet zich voor als de vader van het kind. De ouders van Astrid willen er alles aan doen om deze misstap uit te wissen. Ze eisen dat hun dochter abortus laat plegen en geven Chris geld om uit haar leven te verdwijnen. Chris weigert dit echter en vraagt Astrid zelfs ten huwelijk. Uiteindelijk stemmen de ouders van Astrid in met dit huwelijk. Het loopt echter niet meteen goed met het jonge koppeltje, want Astrid zal een miskraam krijgen en haar kindje verliezen. Ook de ouders van Astrid blijven zich moeien met het gezin van hun dochter.

Frank heeft een relatie opgebouwd met Dominique, maar hij verbreekt de relatie. Stiekem hoopt hij nog altijd dat het tussen hem en Nellie nog goed kan komen.

 

Op het huwelijk van Chris en Astrid komt Wielemans opdagen. Alleen zit hij niet meer in een rolstoel, maar loopt hij op krukken. Na het huwelijk wordt het ook alsmaar duidelijker dat er iets mooi bloeit tussen Wielemans en Patsy.

In café De Schorre komt een jonge vrouw binnen, Joke. Joke is een oude kennis van Wielemans, maar de het terugzien is niet wat Wielemans ervan verwacht had. Joke mept Wielemans een blauw oog. Marcel is zeer onder de indruk van de jonge vrouw. Joke en Wielemans praten alles uit en ze richten zelfs samen een nieuwe groep op 'The Twilights'. Marcel begint iets te voelen voor Joke, maar die wijst hem af.

Nellie heeft het ondertussen uitgemaakt met Ronnie, maar na een tijdje vormen ze opnieuw een koppel. Ronnie krijgt echter het slechte nieuws te horen dat zijn zoontje Simon aan kanker lijdt. Simon begint een lange strijd aan tegen de kanker, dat hij het monster Zorgath noemt.

Zijn zus Elsje voelt zich echter verwaarloosd sinds haar broer ziek is en ze vlucht naar Astrid. Veerle, de andere dochter van Ronnie, krijgt hiervoor de schuld. Kwaad vlucht ze weg van huis en ze ontmoet Suzanne. Suzanne neemt haar mee naar een sekte, waar Veerle ook lid van wordt.

Veerle breekt in bij Nellie om er geld te stelen voor de sekte, maar ze bedenkt zich op de laatste moment. Hierop wordt Veerle gestraft door de sekte en ze wordt opgesloten. Bob en Ronnie slagen er echter in om Veerle te bevrijden en haar mee te nemen naar huis. Veerle keert echter terug naar de sekte om hen in de val te lokken. Met de hulp van Georges en Bob wordt de sekte opgepakt. Sonja, de leidster, kon echter vluchten met het geld. Veerle is doodsbang voor Sonja en ze beslist te vluchten. Op haar vlucht ontmoet ze Bart, een jonge zwerver. Veerle wil vluchten naar Engeland, maar bij het inschepen ziet ze Sonja. Sonja komt ook Veerle in het vizier en stapt met een pistool op haar af. Geert en Georges, die Sonja op het spoor waren zijn ook in de buurt, zien echter niet dat Veerle onder schot gehouden wordt en roepen haar. Veerle rukt de pruik van Sonja af en probeert te vluchten. Sonja heeft ondertussen echter al een schot gelost...

Acteurs:

Marc Goessens: werd bekend door de serie Wittekerke. Marc zal gedurende 15 seizoenen de rol van dokter Frank Opdebeeck spelen. Na het einde van Wittekerke was Marc nog te zien in Familie en Amika. In 2010 zal Marc ook te zien zijn in de nieuwe serie 'Wolven'.

marccoessens2_2

Greet Rouffaer: Ook zij werd in Vlaanderen vooral bekend als dokter Nellie uit Wittekerke. Ook zij was van begin tot einde in Wittekerke te zien. Buiten Wittekerke speelde zij ook mee in de film 'Max' met Jacques Vermeire. In 1997 raakte zij zwaar verbrand, waardoor ze voor even vervangen werd in Wittekerke. Momenteel is Greet werkloos.

GreetRouffaer

Margot Neyskens: Margot speelde in Wittekerke de rol van Klaartje. Deze rol vertolkte ze tussen 1993 en 2000 en ze dook later opnieuw op tussen 2004 en 2007. Buiten Wittekerke verscheen zij niet veel meer op televisie. Wel speelde ze nog mee in een aantal toneelstukken.

margot

Luk Van Mello: Ondanks zijn Nederlandse accent is Luk toch een Vlaming. Hij werd geboren in Opbrakel, maar speelde wel mee in heel wat Nederlandse producties. Voordat hij in Wittekerke terecht kwam speelde hij mee in de Nederlandse doktersserie 'Medisch Centrum West'. Luk verdwijnt in 1996 uit Wittekerke, nadat zijn personage vertrokken is naar Afrika om er ontwikkelingswerk te gaan doen.

bob

Arnold Willems: Arnold Willems speelde 15 seizoenen lang Georges Coppens in Wittekerke. Onlangs was Arnold nog te zien als Meneer Leonard in 'Oud België'. Arnold heeft een rijkgevuld palmares wat tv-werk betreft. Zo speelde hij mee in 'De Kat', 'Het Pleintje', 'Team Spirit' en 'Familie'.

ArnoldWillems

Veerle Wijfels: Veerle speelde de rol van Magda in Wittekerke. In 2001 vertrok zij uit de serie nadat het personage Magda was overleden na een val. Wittekerke was voor haar haar laatste grote televisierol. Voordien speelde zij wel mee in 'Kapitein Zeppos', 'De Vorstinnen van Brugge' en 'De Bossen van Vlaanderen'.

geor_magd

Erik Burke: Hij speelde 3 jaar lang de rol van politieagent Geert. Nadat zijn vriendin vermoord wordt, slaan bij hem de stoppen helemaal door. Geert belandt hierdoor in een psychiatrische instelling. Voor Erik was dit ook meteen het einde van Wittekerke. Erik speelde daarna nog een grote rol in de advocatenserie 'Deman'. Nadien volgden enkel nog kleinere rollen in o.a. 'De Kampioenen', 'Sara' en 'Zone Stad'.

Erik%20Burke%202007

Eddy Asselberghs: Van 1993 tot 1996 en van 1997 tot 2000 speelde Eddy de rol van Marcel in Wittekerke. Hij verdwijnt uit de serie omdat hij verongelukt met zijn boot. Na Wittekerke was Eddy ook een aantal keer te zien in Spoed, maar grote rollen krijgt hij niet meer. Voor Wittekerke was Eddy te zien in 'De Paradijsvogels', 'Benidorm' en 'Familie'.

marcel

Claude De Burie: Claude was twee jaar in Wittekerke te zien als Chris. In 1995 verdween zijn personage uit de reeks nadat hij in een bomauto omgekomen was. In Nederland werd Claude bekend door zijn rol in 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. Andere grote rollen kreeg Claude echter niet.

claude

Pascale Michiels: Zij speelde de rol van Patsy. Na 1 jaar vertrekt ze echter al uit Wittekerke om samen met Wielemans en Joke op tournee te gaan. Pascale werd later opnieuw bekend bij het grote publiek door haar rol van Cat Reyniers in Flikken. Daarnaast speelde zij ook nog grote rollen in 'Ons Geluk' en 'Recht op Recht'.

PascaleMichiels(340)

Daan Hugaert: Speelde in het eerste seizoen de rol van slechterik Jos. Hugaert is momenteel te zien als inspecteur Van Deun in Witse en als Eddy in Thuis.

Daan_Hugaert

Filip Peeters: Hij vertolkte het personage van Wielemans en vertrekt samen met Pascale Michiels na 1 jaar uit de serie. Peeters is ondertussen een gekend acteur en speelt mee in verschillende films en series. Hij speelde hoofdrollen in 'Dossier K', 'Loft', 'Soeur Sourire', 'De Hel van Tanger', 'De Zaak Alzheimer' en 'Recht op Recht'.

filip

Els De Schepper: Els De Schepper vertolkte gedurende 3 jaar in Wittekerke de rol van Katrien. Momenteel toert zij rond met haar theatershow 'Els Roddelt'. Op televisie was zij nog te zien in 'Raar maar Waar' en 'Kriebels'. Momenteel is zij bezig aan haar 10e zaalshow. In 2006 deed zij een gooi naar het Euro Song Festival met het nummer 'Als ik je morgen ergens tegenkom'.

full_Uitweg65_14_Els_De_Schepper_2

Werner de Smedt: is 4 jaar lang te zien als Bart in Wittekerke. Werner wordt daarna ook een zeer gekend acteur in Vlaanderen. Zo vertolkte hij rollen in 'Flikken', 'Thuis', 'Louis Louise', 'De Zaak Alzheimer' en 'Dossier K'.

 werner

Peter Rouffaer: Speelde de rol van Bervoets tussen 1993 en 1994 en tussen 1997 en 1998. Hij raakt op het slechte pad en pleegt zelfs een aantal moorden. Hij wordt ogpepakt door Georges. Naast Wittekerke is Peter ook bekend van Thuis, waar hij momenteel nog in te zien is als dokter Smekens. Daarnaast zagen we Peter ook in 'Kongo', 'Heterdaad', 'De Bossen van Vlaanderen' en 'De Smaak van De Keyser'.

 peter

Marijke Pinoy: Marijke Pinoy speelt de rol van Veronique voor twee jaar. Haar personage verhuist naar Brussel. Marijke Pinoy is ondertussen een bekend gezicht geworden op televisie. Zo zetelde ze in de jury van 'Moeders & Dochters' en acteerde ze in 'Ben X', 'Los Zand' en 'De Smaak van De Keyser'. 

marijke_pinoy

Anneke De Keersmaeker: Zij speelde de rol van Veerle van 1993 tot 1996 en dook opnieuw op in 2004 om tot het laatste seizoen te blijven. Daarnaast was Anneke nog te zien in 'Spoed'. Ze presenteerde een tijdje 'Puzzeltijd' en stond mee aan de wieg van 'Jim'.

AnnekeDeKeersmaeker

 

In de daaropvolgende seizoenen komen heel wat meer bekende personages in Wittekerke langs. Zo waren ook Marijke Pinoy, Truus Druyts, Wim Opbrouck, Koen De Bouw, Sien Eggers, Peter Van Asbroeck, Mieke Bouve, Bob Van der Veken, Donald Madder, Anne Somers, Frank Aendenboom, Danaë Van Oeteren, Nora Tilley, Lut Tomsin, Hilde De Baerdemaeker, Ann Ceurvels, Peter Bulckaen, Ron Cornet, Kurt Rogiers, Veerle Baetens, Peter Van De Velde, Stan Van Samang en vele anderen in Wittekerke te zien.

 

 

23:04 Gepost door SD in Terug In De Tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wittekerke |  Facebook |

27-01-10

Terug in de Tijd: Het pleintje op dvd

De Vlaamse serie 'Het Pleintje' is na 24 jaar uitgekomen op dvd. De serie werd uitgezonden op de BRT en gold als de opvolger van 'De Collega's'. De serie werd geregisseerd door Jan Matterne, die ook de Collega's maakte, en het grootste deel van de acteurs uit 'De Collega's' was ook paraat voor 'Het Pleintje'. Samen met de betere acteurs van die tijd veroverden de broers Verreth, Jaak Van Assche, Jacky Morel en co opnieuw Vlaanderen.

De serie gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over een pleintje. Aan de ene kant van het pleintje staat de kerk en aan de andere kant het vredegerecht. Het pleintje vormt dan ook het decor van de strijd tussen deze twee partijen. Aan het hoofd van de kerk staat pastoor Sickx (Jo De Meyere), die bijgestaan wordt door kunstschilder Karel Peers (Johnny Voners), sociologe Barbara Vinck (Nora Tilley) en Koster Felix Piepermans (Jef Burm). Samen zijn ze dan ook vaak te vinden café 'De Elfurenmis' van uitbater Polliet Peck (Bert Champagne).

img_nieuws_bericht

Aan de (letterlijk en figuurlijk) rechterkant van het pleintje staan vrederechter Aristide en Boniface de Lesseweg (René & Manu Verreth), met achter zich griffier Bernard Aerts (Mands De Vos), cafébazin Bertha Bank (Emma Leemans) en kruidenier Kerdoens (Tuur De Weert).

 Daarnaast zijn er nog vele andere personages die aan het pleintje wonen. De serie werd opgenomen in de jaren '80 en duurde drie seizoenen. De BRT had toen nog een monopolie-positie, maar desondanks dit gegeven haalde de serie hoge kijkcijfers voor die tijd. De serie haalde meer dan 2 miljoen kijkers per aflevering.

We geven u een overzicht van de acteurs en personages en blikken hierbij terug op hun carrière. Ook hun huidige activiteiten gingen we voor jullie opzoeken.

Jo De Meyere (Pastoor Sickx): Jo De Meyere geniet momenteel van zijn pensioen, maar was jarenlang een van Vlaanderens beste acteurs. Hij was zowel op televisie als op het witte doek te zien in verschillende Vlaamse en Nederlandse producties. Hij speelde mee in zowat elke succesvolle BRT-serie, zoals 'Wij, heren van Zichem', 'De Vorstinnen van Brugge' en 'De Paradijsvogels'. In Nederland schitterde hij in 'Dagboek van een Herdershond' en 'Willem van Oranje'. De laatste jaren werd hij vooral bekend als John Nauwelaerts uit de VRT-series 'Flikken' en 'Heterdaad'. Maar ook in 'De Bossen van Vlaanderen', 'Alfa Papa Tango' en 'Stille Waters' werd hij opgemerkt. Naast zijn televisiewerk speelde hij ook mee in de bioscoopfilms 'De Leeuw van Vlaanderen' en 'De Zaak Alzheimer'.

sickx

Johny Voners (Karel Peers): Johny Voners is beter bekend als Xavier Waterslaegers uit 'FC De Kampioenen', een reeks waar hij nog steeds in schittert. De carrière van Johny Voners begon voor hem op 15-jarige leeftijd in de serie 'Axel Nort', waarin hij mocht schitteren naast Nand Buyl. Zijn acteerprestaties werden opgemerkt, want drie jaar later mocht hij ook meespelen in 'Wij, heren van Zichem'. Johny Voners speelde ook in 'De Collega's', waarin hij de rol van Thierry De Vucht vertolkte. Na zijn rol in 'Het Pleintje' werd hij doelman bij FC De Kampioenen, die in 2011 de voetbalschoenen aan de haak zullen hangen. Johny zal dan 64 jaar zijn en het vermoedelijk kalmer aan doen met zijn acteercarrière.

Johny_Voners

Nora Tilley (Barbara Vinck): Momenteel is Nora Tilley druk op zoek naar werk, nadat ze een pauze instelde om een taverne te kunnen uitbaten. Nora werd bekend bij het grote publiek door haar rol in 'De Collega's'. Daarin speelde ze de rol van typiste Carolientje. Die rol speelde ze later ook in de film 'De Kollega's Maken de Brug'. De laatste jaren werd zij bekend door rollen in de populaire soaps 'Thuis', 'Familie' en 'Wittekerke'. De laatste tijd had ze enkel nog gastrollen in o.a. 'FC De Kampioenen', 'Sedes & Belli', 'De Wet volgens Milo' en 'Aspe'.

tilley

Jef Burm (Felix Piepermans): De inmiddels 86-jarige Jef Burm was een van de derde generatie afgestudeerden aan de bekende acteursschool Studio van het Nationaal Toneel van België, dat onder leiding stond van Herman Teirlinckx. Jef Burm komt al op televisie vanaf dat dit medium zijn intrede deed in Vlaanderen. Al in de jaren '50 was hij te zien in bekende televisiefilms en -series. Hij speelde o.a. mee in de serie's 'Slisse & Cesar', 'De Paradijsvogels', 'Wittekerke' en 'Nonkel Jef'. Hij speelde ook mee in de films 'Zware Jongens', 'Boerenpsalm', 'Blinker en het Bag-Bag Juweel' en 'Jan Zonder Vrees'. Niet alleen op televisie, maar ook op het podium voelde Jef Burm zich thuis. Hij stond bekend als woordkunstenaar en cabaretiër. Jef Burm is ereburger van de stad Meise en geniet momenteel van zijn pensioen.

burm

René Verreth (Aristide de Lesseweg): René Verreth was samen met zijn broer Manu lange tijd verbonden aan het Mechels Miniatuur Theater. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium samen met collega's Jaak Van Assche, Tuur De Weert, Gilda De Bal en Tessy Moerenhout. René werd vooral bekend door de rol van Phillemon Persez in 'De Collega's'. Na 'Het Pleintje' volgden voor René nog enkele gastrollen in 'Thuis', 'Spoed' en 'De Kotmadam'. In 1987 mochten hij en zijn broer de 'Pak de Poen-show' presenteren, maar deze show werd al snel afgevoerd omdat er te veel fout liep tijdens de live uitzendingen. Naast televisie was René ook vaak te zien op de planken van het MMT.

rene

Manu Verreth (Boniface De Lesseweg): Manu Verreth overleed vorig jaar in oktober ten gevolge van een slepende ziekte. Manu Verreth werd, net als zijn broer, bekend door zijn rol in 'De Collega's'. Manu zou dan ook voor altijd bekend blijven als Jomme Dockx. De grote passie van Manu was de theaterwereld. Zo was hij een tijdje directeur van het Mechels Miniatuur Theater en schitterde hij er in vele toneelstukken. Een merkwaardig stuk waar hij in speelde was 'Georges', een stuk over oudermishandeling. Op televisie was hij nog vast te zien in 'Café Majestic' en 'Wittekerke'. Daarnaast speelde hij ook gastrollen in 'Flikken', 'Spoed', 'De Wet volgens Milo' en 'Aspe'.

manu

Mandus De Vos (Bernard Aerts): Mandus De Vos is 13 jaar geleden overleden op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaderbreuk. Mandus werd bij het grote publiek bekend als Bonavontuur Verastenhoven uit 'De Collega's'. Toch was zijn eerste liefde niet het acteren, maar het lesgeven. Hij onderwees dictie, voordracht en toneel aan het Sint-Romboutcollege in Mechelen. Op het moment van zijn dood was hij ook nog docent aan de Academie van Asse. Net als de gebroeders Verreth was hij verbonden aan het Mechels Miniatuur Theater, waar hij ook een tijd in de directie gezeten heeft. Zo speelde hij samen met René Verreth in het stuk 'Het Machtige Reservoir', dat meer dan 500 voorstellingen telde. Naast toneel was Mandus De Vos ook te zien op televisie in 'Editie' en 'Heterdaad'. Ook kreeg hij een rol in de film 'Koko Flanel'.

mandus

Doris Van Caneghem (Justine Aerts): Naast haar rol in het pleintje werd Doris Van Caneghem ook bekend door haar acteerprestaties in 'Het Manneke', 'De Bossen van Vlaanderen' en 'Stille Waters'. Zij was de laatste jaren te zien als oma in het komisch programma 'Grappa'. Daarnaast heeft ze ook heel wat gastrollen op haar naam staan zoals in 'Postbus X', 'De Collega's', 'Flikken' en 'Alfa Papa Tango'. Ze was ook op het witte doek te zien in de films 'Max' en 'Romance'. Zij is naast het televisiewerk ook bezig met theater, waar ze verbonden is aan theatergezelschap Malpertuis.

DorisVanCaeneghem

Emmy Leemans (Bertha Bank): Emmy Leemans geniet sinds 1998 van haar pensioen, maar is af en toe nog te zien op televisie. Haar bekendste rol is die van madam Gaby uit 'Het Park'. Ze was tot haar pensioen verbonden aan het dramatisch gezelschap van de VRT. Zij speelde rollen in 'Postbus X', 'De Kotmadam', 'Windkracht 10', 'Spoed', 'Thuis', 'FC De Kampioenen', 'Het Eiland' en 'Flikken'. Emmy Leemans vertolkte ook een tijdje de rol van Yvonne in Familie. Naast haar acteercarrière was Emmy gedurende 20 jaar docente aan de Studio Herman Teirlinck.

 emmy leemans

Machteld Ramoudt (Orelia Bank): Machteld Ramoudt is de laatste jaren vooral bekend als Mimi uit 'De Kotmadam'. Maar zij was ook te zien in 'De Paradijsvogels', 'Willem van Oranje' en 'Alfa Papa Tango'. Zij had ook lange tijd een kookrubriek in het tijdschrift 'Dag Allemaal'. De laatste jaren speelt zij vooral gastrollen in o.a. 'Zone Stad', 'Café Majestic' en 'Lili & Marleen'. Op het witte doek was zij te zien in 'Zware Jongens' en 'Brussels by Night'. Daarnaast regisseerde ze ook nog toneelstukken voor DRAAD-poppentheater.

ramoudt

Tuur De Weerdt (Gust Kerdoens): Tuur De Weert is momenteel beter bekend als Maurice uit 'FC De Kampioenen'. Op televisie kreeg hij grote bekendheid door zijn rol van Gilbert Van Hie in 'De Collega's'. Daarnaast speelde hij nog hoofdrollen in de series 'Ons Geluk', 'Veel Geluk, Professor', 'Kongo' en 'Recht op Recht'. Tuur De Weert is ook nog verbonden aan het Mechels Miniatuurtheater, dat nu omgedoopt is tot 't Arsenaal. Tuur speelde ook mee in de films 'Confituur', 'Alias', 'Oesje' en 'Blinker en de Blixvaten'.

de weert

Tessy Moerenhout (Millie Kerdoens): Tessy werd bekend als typiste Betty Rossé uit 'De Collega's'. Die rol mocht ze nog eens overspelen in de film 'De Kollega's Maken de Brug'. Daarnaast speelde ze ook de hoofdrol in 'Marie Spermalie'. Ze was ook in 'Ons Geluk' te zien. De laatste jaren is zij niet veel meer op tv te zien, haar laatste televisieoptreden was een gastrol in de serie 'Aspe' in 2006. Zij stond ook op de planken bij theater Komeet, maar ook daar is het de laatste jaren rustig rond Tessy Moerenhout.

moerenhout

Ugo Prinsen (Gentil Bers): Ugo Prinsen, geboren onder de naam Hugo Vanderveken, is in 2004 gestorven aan longkanker. Ugo nam een artiestennaam aan omdat hij vaak verward werd met Bob Van Der Veken. Ugo is de vader van Thomas Vanderveken, die o.a. Mercator en Vlaanderen Vakantieland presenteerde op één en een programma heeft op Klara. Ugo Prinsen werd bij het grote publiek vooral bekend als de koster uit 'De Paradijsvogels'. Daarnaast was Prinsen te zien in o.a. 'Kapitein Zeppos', 'Axel Nort', 'De Kat', 'De Collega's', 'Merlina', 'Willem van Oranje', 'Langs De Kade', 'Boerenpsalm', 'De Bossen van Vlaanderen', 'Thuis', 'Stille Waters', 'Recht op Recht' en 'Witse'. Hiermee heeft Ugo een rijkgevuld palmares opgebouwd. Ook op de planken was hij regelmatig te zien, zo toerde hij een tijd lang rond met een monoloog over leven als mentaal gehandicapte en leven met AIDS.

prinsen

Jenny Tanghe (Eveline Bers): Jenny Tanghe overleed in maart vorig jaar aan de gevolgen van kanker. Tanghe werd bekend als Moeder Cent uit 'Wij, Heren van Zichem'. De laatste jaren was zij vooral bekend als Ma DDT uit 'FC De Kampioenen' of als oma in 'Grappa'. Jenny heeft echter heel wat grote televisierollen op haar palmares staan. Zij was te zien in 'Jeroom en Benzamien'en 'De Collega's'. Daarnaast speelde ze ook heel wat gastrollen in 'Aspe', 'Wittekerke', 'Hallo België', 'Verschoten & Zoon' en 'Beschuldigde, Sta op'. Op het witte doek was zij te zien in 'Mira', 'Het Gezin van Paemel', 'Pauline & Paulette' en de kortfilm 'Knokke Boulevard'.

jennytangheoverleden

Alex Wilequet (Fons Vanbrabant): Alex Wilequet verleende onlangs zijn stem aan professor Barabas in de film 'Suske & Wiske en de Texasrakkers'. Een laatste grote rol dateerde al vanuit 2001 in 'Veel Geluk, Professor'. Daarna was hij nog te zien met een gastrol in 'Familie', 'Spoed' en 'Zone Stad'. Daarvoor was hij ook kort te zien in 'Wittekerke'. De laatste filmrol van Wilequet dateert uit 1993 in de film 'Daens'. Wilequet zal vooral bij het oudere publiek bekend zijn, want hij is al sinds de jaren '50 te zien op tv. Zo was hij te zien in 'Fabiah van Fallada', 'Keromar', 'Slisse & Cesar', 'Marie Spermalie', 'de Paradijsvogels', 'Willem van Oranje', 'De Bossen van Vlaanderen' en 'Postbus X'.

willequet

Jacky Morel (Harry Stoffels): Ook Jacky Morel werd bekend door zijn rol in 'De Collega's'. Maar ook daarvoor had hij reeds in bekende producties gespeeld. Zo was hij te zien in 'Kapitein Zeppos', 'Johan en de Alverman', 'Axel Nort' en 'Wij, Heren van Zichem'. Zijn laatste televisierol dateert van 2006 in 'FC De Kampioenen'. Daarnaast speelde hij ook nog gastrollen in 'Postbus X' en 'Merlina'.

morel

Jeanine Schevernels (Emmy Stoffels): Schevernels is ook al van het begin van de televisie op het scherm te zien. Ze speelde verschillende rollen o.a. in 'Kapitein Zeppos', 'Wij, Heren van Zichem', 'Keromar', 'De Kat', 'De Paradijsvogels', 'Postbus X' en 'Alfa papa Tango'. Op het witte doek was zij te zien in 'Boerenpsalm' en 'Daens'. Haar bijrol in Daens is dan ook het laatste wat op haar cv staat. In de jaren '70 was Schevernels ook te horen op Radio 2. Jeanine is de broer van Bruno Schevernels, die bekend werd als facteur in de VTM-serie 'Slisse & Cesar'.

Aafke Bruining (Nicole Stoffels): Bruinings is een Nederlandse actrice die vooral actief is in België. Momenteel geeft ze dramales en af en toe regisseert ze nog een toneelstuk. Op televisie was zij vooral bekend door haar otpredens in 'Wittekerke' en 'Thuis'.

aafke

Jaak Van Assche (Gerard Briers): Jaak Van Assche is momenteel te zien als Fernand in 'FC De Kampioenen', maar heeft nog veel meer op zijn palmares staan. Ook voor hem was zijn rol als Jean De Pesser in 'De Collega's' de grote doorbraak op televisie. Deze acteur zou daarna nog te zien zijn in 'De raf en Ronny Show', 'Het Eiland', 'Heterdaad', 'Fans', 'Katarakt' en 'Terug Naar Oosterdonk'. Ook in films is Jaak vaak te zien. Hij speelde mee in 'Oesje', 'Dief!', 'Confituur', 'Verder dan de Maan' en 'Los'. Daarnaast speelt hij ook nog op de planken mee met het MMT in Mechelen. Toch was acteren niet de eerste liefde van Jaak. Tot zijn 30ste heeft hij lesgegeven. Jaak is gehuwd met actrice Heddie Suls, die in FC De Kampioenen een gastrol speelde als de zus van Fernand.

jaak

Jeanine Bisschops (Annie Briers): Jeannine Bisschops is bij het grote publiek gekend als Jenny uit 'Thuis', een rol die ze nog steeds vertolkt. Ze begon als toneelactrice aan het KVS Brussel. Nadien sloot ze zich aan bij het Fakkeltheater in Antwerpen. Naast het theater was ze ook te zien op tv in 'Midas' en 'Keromar'. In 2006 en 2007 stond ze samen met Ann Nelissen en Mitta Vandermaat op de planken voor het stuk 'Het Goede Lijf'. In 2008 speelde ze in 'De Borstenclub', een stuk over borstkanker. Zij was getrouwd met Walter Moermans, die vooral actief is in het theater, en met Johny Voners. In 2006 gingen ze na 33 jaar uit mekaar. Jeanine had het lange tijd moeilijk om dit te verwerken.

bisschops

Geert Vermeulen (Luc Briers): Geert Vermeulen is naast acteur ook scenarist. Zo schreef hij o.a. scenario's voor de serie 'Katarakt'. Als acteur is hij het bekendst uit 'Het Pleintje' en 'Alfa Papa Tango'. Daarnaast was hij nog te zien in 'Het Park', 'Kongo' en 'Terug naar Oosterdonk'. Hij speelde ook veel gastrollen in o.a. 'Katarakt', 'Flikken', 'Sara', 'Kinderen van Dewindt' en 'FC De Kampioenen'. Naast televisie houdt Geert zich vooral bezig met theater. Zo schreef hij een aantal toneelstukken en speelde hij zelf ook mee in verschillende producties.

vermeuilen

Theo Hijzen (Mon Verbiest): Tot september 2007 was Theo Hijzen verbonden aan het MMT in Mechelen. Daarnaast gaf hij ook lessen dictie aan verschillende muziekacademies. Op televisie was hij te zien in 'De Collega's', 'Heterdaad', 'Spoed', 'Flikken', 'Familie' en 'Thuis'. Zijn grote passie was echter toch het toneel. Hij speelde in heel wat producties mee en schreef ook zelf een jeugdtoneelstuk. Naast acteren, regisseerde hij ook heel wat toneelstukken. In maart 2009 ging 'De Vierde Koning' in première, een stuk dat door hem geregisseerd werd.

theo

Bert Champagne (Poliet Peck): Bert Champagne is vooral bekend geworden door zijn rol in 'Het Pleintje'. Daarvoor speelde hij enkele gastrollen in 'De Collega's' en 'Wij, Heren van Zichem'. Hij was ook te zien in een bijrol in de film 'Springen'. Na 'Het Pleintje' volgden enkel nog gastrollen in o.a. 'Het Park', 'Spoed', 'Zone Stad' en 'Bex & Blanch'. Champagne was daarnaast ook te horen in de luistersoap ''t Koekoeksnest' op Radio 2. Daarnaast hield Champagne zich bezig met toneel. Zo was hij een van de oprichters van het Kroontheater in Hasselt en was hij er ook even directeur. Het gezelschap werd echter in 1985 ontbonden. Bert Champagne is ook nog te horen in de tekenfilmserie van Kuifje. Daarnaast regisseerde hij ook een aantal toneelstukken.

Rita Smets (Seraphine Sap): Rita Smets werd de laatste jaren bekend als Madame Hulpiau uit 'De Kotmadam'. Voor 'Het Pleintje' was zij reeds te zien in 'Wij, Heren van Zichem'. Grote televisierollen speelde ze niet, maar ze was wel te zien in 'Lili & Marleen', 'Spoed', 'Zone Stad', 'Nonkel Jef' en 'Samson en Gert'. Zij is gehuwd met Bert Champagne. Ssamen met haar man behoorde ze tot de kerngroep die het Kroontheater oprichtte.

agnes

Lia Lee (Marie Vanbrabant-Van Mechelen): Lia Lee is ook al sinds het begin van de televisie in de Vlaamse huiskamers te zien. Zij was o.a. te zien in 'Wij, Heren van Zichem', 'Beschuldigde, Sta op', 'De Vorstinnen van Brugge', 'Slisse en Cesar', 'Alfa Papa Tango' en ''Commissaris Roos'. Haar laatste televisierol was in 'Nonkel Jef', waar ze Leona, de vrouw van Jef, speelde. Naast acteren, houdt Lia ook van zingen. Het is dan ook niet te verwonderen dat zij in verschillende musicals te horen en zien was.

Jordi Goestouwers (Nico Stoffels): Na 'Het Pleintje' heeft Jordi niet meer voor televisie gespeeld.

Naast de hoofdrolspelers doken er ook veel bekende acteurs op die een gastrol speelden in 'Het Pleintje'. Onder hen o.a. Guido Horckmans, Dirk Van Dijck, Arnold Willems, Pol Goossen en Jos Kennis.

18:27 Gepost door SD in Terug In De Tijd | Permalink | Commentaren (1) | Tags: het pleintje |  Facebook |

21-08-08

Terug in de tijd met 2001: A Space Odyssey

Na onze vaste rubrieken 'In De Kijker', 'Poll-Special', 'Our Opinion' en 'Deze Maand...' voegen we een nieuwe rubriek toe aan deze blog; Terug In De Tijd. In deze rubroek halen we elke maand een topfilm uit de geschiedenis vanonder het stof en laten we u meegenieten van deze oude glorieën. We beginnen alvast met een topper uit de jaren '60.

500stanley_kubrick2001: A Space Odyssey is een science-fiction film uit 1968. De film werd geregisseerd door Stanley Kubrick (foto) en is gebaseerd op het kortverhaal The Sentinel van schrijver Arthur C. Clarke. Toen de film indertijd uitkwam waren de kritieken wisselend. Vandaag wordt de film echter zonder twijfel bekeken als een meesterwerk uit de filmgeschiedenis. De film won een Oscar voor Beste Special Effects en kreeg daarnaast nog 10 andere prijzen.

 

2001poster

gary_keirTussen de cast zitten niet echt bekende namen. Glenn Beck kan misschien nog een belletje doen rinkelen, want hij speelde onlangs Abraham Lincoln in National Treasure 2. Beck speelde echter niet de hoofdrol; deze was weggelegd voor Keir Dullea (rechts op foto). Dullea speelde nadien niet echt in grote prenten. Hetzelfde geldt voor de andere hoofdrolspelers Gary Lockwood (links op de foto) en William Sylvester.

 

2001monkeysDe film draait rond een stuk zwarte steen, die ervoor zorgt dat de mensen leerden praten, machines ontwerpen en oorlog voerden. Deze steen zorgt dus voor hetgene dat de mensen onderscheidt van dieren. In 1999 wordt diezelfde steen ontdekt op de maan. Een groep ruimteevaarders wordt erop uitgestuurd om op een planeet van Jupiter de geheimzinninge steen te bestuderen. Onderweg naar deze planeet worden ze echter geconfronteerd met de boordcomputer, HAL 9000, die door middel van zijn artificiële intelligentie de reis saboteert.

2001--A-Space-Odyssey-8De film wordt gekenmerkt door zijn weinige dialogen. De film wordt vaak beschouwd als een filosofische film; de film gaat immers over de evolutie. Kubrick filosofeert over de evolutie en ziet aan op het einde de mensheid verdwijnen of opgaan in een andere dimensie.

De soundrack van deze film is overbekend en werd gecomponeerd door György Ligeti. De bekendheid van deze filmmuziek komt vooral door het integreren van grote werken van Richard en Johan Strauss. Muziek is in deze film dan ook heel belangrijk, aangezien het bijna de ganse film te horen is.

2001-A-Space-Odyssey_im1De film toonde hoe ze dachten over het jaar 2001. in 1968 dacht men onder andere dat er Flat Screen Computers gingen worden uitgevonden, creditkaarten met een datastrip zouden bestaan en een computer die mensen kon verslaan met schaken. Al deze zaken zijn ook werkelijkheid geworden in 2001. Andere zaken, zoals de kolonisatie van de maan, computers met volledige menselijke intelligentie en ruimtehotels voor toeristen, waren geen realiteit in 2001.

 

2010-poster01Kubrick had geen vervolgfilms meer gepland, maar er werden wel vervolgboeken geschreven door Clarke. Hij schreef in totaal nog 3 vervolgen: 2010 Odyssey Two, 2061 Odyssey Three en 3001: the Final Odyssey. In 1984 werd het tweede boek verfilmd in de film 2010. Kubrick was hier echter niet meer bij betrokken. Over verfilmingen van de laatste boeken komen onder impuls van Tom Hanks nieuwe stemmen op, maar momenteel is nog niets gepland.

Naast een film- en boekversie van 2001: A Space Odyssey, is er ook een comic verschenen van deze film. De tekenaar van deze comic was Jack Kirby, die ook bekend is van the Fantastic Four, the X-Men, the Hulk en Captain America.